Slovenský herec Dano Heriban vyhledal krátce před smrtí lékaře. Podstoupil několik vyšetření jako SONO a EKG, nicméně tam nic neodhalili. Poslali ho domů a hned v úterý ráno k němu byla přivolaná záchranka. Ta mu už bohužel nedokázala pomoct. Herec zemřel.

Nyní pitva potvrdila, že příčinou smrti byla akutní disekce aorty. A ta je podle kardiochirurga Viliama Fischera v některých případech řešitelným problémem. „Na sonu to nemusí být vidět, ale pokud měla záchranka na to podezření a nebyl pulz na jedné ruce, tak měli okamžitě přijet do našeho ústavu – do Národního ústavu srdcovo-cévních chorob,“ sdělil webu Pluska.sk profesor.

Vysvětlil, že disekce je roztrhnutí jedné z dvou vrstev aorty, kde vznikne výduť, tzv. aneurysma. „To se dá v této fázi, samozřejmě, ještě operovat. Pokud nepraskne. Kdyby to lékař odhalil v to úterý ráno, těžko říct, na kolik procent by ho mohli zachránit. Operace aneurysmy aorty je technicky i takticky náročnější než transplantace srdce. To je jedna z nejtěžších operací a závisí od lokálního nálezu. Ale šance tam samozřejmě je. A relativně dobrá, když se takovýto pacient dostane rychle na operační stůl,“ prozradil MUDr. Fischer.

Bohužel toto nebyl případ známého herce a disekci aorty v úterý 23. května podlehl. Nedožil se ani slavnostní premiéry filmu Muž, který stál v cestě, kde hrál a která proběhla dva dny po jeho smrti v pražské Lucerně.

Akutní prasklá aorta postihla v roce 2012 i spisovatele Michaela Viewegha. Naštěstí si v bolestech stihl zavolat ještě pomoc, rychle se tak dostal na operační sál, kde ho lékaři po čtyřhodinové operaci zachránili. 

Video
Video se připravuje ...

Do kin vstupuje film Muž, který stál v cestě: Příběh muže, který se v srpnu 1968 vzepřel Sovětům Bontonfilm

Fotogalerie
37 fotografií