Věci, které jsme zvyklí dělat denně, mohou být pro někoho, kdo žil skoro dva roky mimo teplo domova, pořádný oříšek. Když se David za svou rodinou vrátil, tak mu manželka musela zčerstva připomenout veškeré všednodennosti, z kterých se jejich život skládá. A naučit se je znovu není jen tak!

„V kolik vstáváme, v kolik vstávám já, co dělám dětem k snídani, kdy budím děti, v kolik odcházíme, škola, školka…. to samozřejmě nebylo jinak před dvěma lety, ale David to zřejmě všechno zapomněl. To se vše zaběhne. Jsou to věci, které se podle mě za týden, za dva úplně srovnají,“  přiznala Lucie pro pořad Showtime. David však nelenil a pustil se do adaptace naplno. „Byl jsem už dvakrát ve školce, bylo to skvělý. Akorát místo tlačítka na otvírání dveří jsem rozsvěcel a zhasínal světlo. On ten vypínač se nezměnil, akorát já tápu všude. Tam jsou ale hodný paní, mají trpělivost se mnou.“

Problémem se ukázalo i to, že některé předměty, které dříve bývaly v domově na obvyklém místě, se za dva roky přestěhovaly. „Za Davidem doma chodím a vždycky se ho ptám, co hledáš, protože on pořád teďka něco hledá,“ řekla se smíchem Lucie.

Toto staronové objevování Ameriky má ale i malé roztomilé bonusy. „Jsou to vážně i příjemný věci. Třeba i to, že teď máme o jednoho člena v posteli víc, protože za skoro celý dva roky se mnou děti spaly v manželské posteli. Teď je David zpátky. Davídek (pozn. red. syn Křížkových) je na škole v přírodě, takže jsme vlastně jen my dva s Lolinkou a až přijede Dejv, tak budou muset děti do svého pokojíčku. A pro ně to bude největší změna. Ale myslím, že nám tu postel uvolní rádi.“

„Lolinka se v posteli roztahovala, což mi ale vůbec nevadilo, bylo to skvělý. Občas do mě kopla, tak to bylo vlastně fajn,“ kontroval jí nadšený manžel.

Jeden z problémů, co se po dlouhém pobytu ve vězení projevil, bylo dramatické zhoršení jachtařova zraku. Malé a špatně osvětlené místnosti věznice nejsou z dlouhodobého hlediska pro zdraví očí to nejlepší.

„Místo oken jsou tam světlovody, luxfery, vše je pod umělým osvětlením.“ Přirozené denní světlo je teď pro Davida malý zázrak, na který si musí zvykat. Ale určitě tento přechod bude příjemný, vždyť jen na uvítanou mu manželka připravila něco, čeho se mu ve věznici rozhodně nedostávalo – sushi a prosecco!

Video
Video se připravuje ...

Dojatý manžel Křížkové na svobodě: První slova po návratu z vězení Zbyněk Schnapka

Fotogalerie
39 fotografií