Snímek sice vznikl, jenže točil ho režisér Petr Nikolajev (65). Má premiéru 25. května a Donutil v něm není... Někdejšího prominentního komunistu a prezidenta ČSSR Husáka hraje Adrian Jastraban (54), známý třeba z nekonečného seriálu Ulice.

Situace kolem očekávaného filmu se překvapivě vyhrotila. Scénář připravil Fíla už v roce 2016. Pak ještě o Františku Kriegelovi (†71) napsal v roce 2018 knihu, které se prodalo několik desítek tisíc kusů a došlo i na dotisky. Výdělek vložil Ivan do filmu o muži roku 1968, který jako jediný nepodepsal Moskevské protokoly, neschválil vstup vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR. Lékař a později politik Kriegel pak podepsal také Chartu 77.

Fíla pro svou myšlenku získal producenta Miloslava Šmídmajera (63). Jenže pak se to všechno nečekaně zvrtlo. Podle Fíly vznikl paskvil a místo něj točil příběh režisér Petr Nikolaev. „Udělám vše pro to, aby se tento ukradený a znehodnocený film nedostal do distribuce a na televizní obrazovky,“ prohlásil s tím, že před pár dny podal předžalobní výzvu. „S Fílou jsme uzavřeli na scénář a režii dvě rozdílné smlouvy, což je zcela standardní,“ řekl producent Šmídmajer už loni na podzim. „Obě smlouvy opakovaně a mnohokrát porušil,“ prohlásil pak Šmídmajer v rozhovoru pro Lidové noviny.

Fíla podal žalobu, že na scénáři někdo udělal velké zásahy bez jeho vědomí. Padesát procent obsahu je údajně jinak.

Miroslav Donutil ale naštěstí nehubl nadarmo, právě točí pro Novu duchařský seriál Za domem v lese. Ke kauze Husák se nechce vyjadřovat. Změna se udála i v jiných rolích, manželku hlavního hrdiny Rivu Krieglovou měla v původní verzi hrát Taťjana Medvecká (69). Stejně jako Donutil se ale natáčení nezúčastnila. Rivu nakonec ztvárnila Zuzana Mauréry (54), Kriegela hraje Tomáš Töpfer(72).

Muž roku 68

V pondělí by hrdina knihy a filmu František Kriegel oslavil 115. narozeniny. Necelý rok po okupaci spřátelenými vojsky v roce 1968 byl vyloučen z KSČ.

Šlo o jeden z prvních případů vylučování ze strany po nástupu Husáka na post prvního tajemníka ÚV KSČ. Hlavní čistky proběhly až v roce 1970. Kriegel byl 18. září 1979 hospitalizován s infarktem, 3. prosince na jeho následky ve věku 71 let zemřel.

Spolu s manželkou Rivou jsou pohřbeni na Motolském hřbitově v Praze, nedaleko je Památník obětem komunismu...

Video
Video se připravuje ...

Hvězda filmu Atlas ptáků Miroslav Donutil: Milenkám bych jméno nevybíral. Gábina Maryšová

Fotogalerie
59 fotografií