Z Třebíče, kde Donutil přišel na svět, je to do Velkého Meziříčí sotva 20 kilometrů. Proto se jako milovník umění a taky kolega Kristianova bratra, herce Jiřího Kodeta (†67), ujal úvodní řeči. Miroslav připomněl dědečka Emanuela Kodeta (†74) i otce Jana (†64), jejichž sochy v muzeu malíř vedle svých obrazů shromáždil. Přitom nešlo přehlédnout, že herec rapidně zhubl. „Ano, shodil jsem jedenáct kilo,“ pochlubil se. A hned nezištně prozradil, jak na to šel. „Odboural jsem přílohy, jím maso a zeleninu a musím nechat mezi jídly přestávku pět hodin. A nepiji už také žádný tvrdý alkohol,“ svěřil Donutil muzikantu Felixovi Slováčkovi (79). Ten taky poctivě maká na postavě a už shodil 10 kilo. „Jím dietněji a hlavně jezdím každé ráno na rotopedu,“ odkryl svou metodu hubnutí Felix.

300 hostů

Klan Kodetů přišly do muzea uctít na tři stovky hostů. Na pódiu zazpíval Petr Janda (80), jehož skupina Olympic letos slaví 60 let. Cenná díla si přišel prohlédnout Ivan Mádek (80). „Tatínek byl malíř, já taky maluju, a už nemám dost zdí na obrazy,“ svěřil se deníku Aha!. Spokojeně dodal, že už konečně dělá jen to, co ho baví. „Hraju, když chci, maluju a chodím jako správný penzista s kamarády do hospody,“ řekl s úsměvem. Mezi dalšími slavnými tvářemi nechyběl baletní mistr Vlastimil Harapes (76), zpěvák Laďa Kerndl (77) a moravský patriot Pavel Zedníček (72) s manželkou Hankou Kousalovou (59).

Slavní dědečkové

Miroslav Donutil bude brzy díky synovi, herci Martinu Donutilovi (31), poprvé dědečkem. „Je zajímavé, že mladší bratr předstihl staršího,“ poznamenal k tomu Mirek. Felix Slováček už je díky synovi Felixovi (38) dědeček dokonce dvojnásobný. „Je to moc krásné, deset minut a pryč. Vždyť přece mají své rodiče,“ poznamenal muzikant ke svému prarodičovství lakonicky.

Harapes chválil

Z akce byl velice nadšený Vlastimil Harapes. Celý život bydlí na Malé Straně, má rád domy, z nichž dýchá historie. „Je to tady krásně velkolepé. Ten palác umocňuje zážitky z uměleckých děl. Rekonstrukce musela být nákladná a náročná, ale stálo to za to,“ pochválil manžele Janu a Kristiana Kodetovy.

Video
Video se připravuje ...

Hvězda filmu Atlas ptáku Miroslav Donutil: Milenkám bych jméno nevybíral. Gábina Maryšová

Fotogalerie
56 fotografií