Velké divadlo na malé scéně, tak by se dalo označit Divadlo v Řeznické. Přestože má jen 80 míst, lidé mají o představení velký zájem. Všudypřítomným zdražováním se však divadlo dostalo na pokraj zrušení. „Chceme zajistit kontinuální chod a činnost divadla i v této nelehké době a umožnit divákům jeho návštěvu v důstojných a profesionálních podmínkách,“ říká Lenka Hřebíková, tajemnice divadla.

Za příspěvek schůzka s hercem

Cílem snahy je zachovat divadlo za každou cenu. Aby mohlo dále fungovat, vybírá 150 tisíc korun od divadelních nadšenců. Sbírka poběží do 29. října. Zatím přispělo 40 lidí, vybralo se nad 42 tisíc, což dělá téměř třetinu cílového obnosu. Divadlo nabízí celou sadu příspěvkových balíčků. Za různé částky čeká mecenáše odměna. Pokud třeba přispěje člověk dva tisíce korun, dostane VIP vstupenku a setká se s vybranými herci.  

Populární scéna

Na repertoáru Divadla v Řeznické je nyní 10 inscenací. Většina z nich byla uvedena v české premiéře. Jedná se například o hry Poslední sezení u doktora Freuda, Sejdeme se pod vocasem nebo Věčná milenka Alma Mahlerová. Z herců v divadle v současnosti hrají známé tváře, mimo jiné Kateřina Macháčková, Miroslav Tábroský, Nela Boudová i Adrian Jastraban.

V prostoru Divadla v Řeznické sídlila na začátku 20. století věhlasná vinárna „V chaloupce“, kam čas od času zavítal i Oldřich Nový. Obecně se kulturní místo snaží o prezentování progresivních dramatických textů, které nekonvenčně a netradičně zpracovává. Divadlo vede od roku 1996 Yvetta Srbová, několikrát získalo Cenu Thálie.  

„S Yvettou jsme si kdysi řekli, že by bylo ideální dělat velké divadlo v malém prostoru. A ona to jako ředitelka a jako dramaturg dodržovala a dodržuje dodnes. Dneska se tady může hrát komedie, detektivka, Bergman i Shakespeare,” vysvětluje Viktor Polesný, předseda správní rady divadla. U každé z inscenací hraje prim nosné téma, zajímavý text se silnou myšlenkou.

Cílem je přežít  

Divadlo chce zkrátka fungovat dále. Rádo by pokračovalo ve své 41 leté tradici. Nicméně je činnost divadla nyní ohrožena, a proto zkouší vícezdrojové financování. „Věříme, že nás v tom naši věrní diváci a fanoušci divadla nenechají a tuto divadelní sezónu, díky pomoci všech, zvládneme,“ dodává závěrem Lenka Hřebíková.  

Video
Video se připravuje ...

Trailer Jeden německý život. Divadlo v Řeznické

Fotogalerie
6 fotografií