Uplynulými roky žije holešovická tržnice nejrůznějšími kulturními a společenskými akcemi, sem tam se dostanou ke slovu i tematické festivaly. Ten, který se koná druhý říjnový víkend, bude ale především jen pro dospělé návštěvníky. Právě ti si budou dát pořádně do nosu a nejen to. Jak už to na takových festivalech chodí, sami budou posuzovat, které z těch „štamprlí“, co do sebe kopli, bylo ze všech to „nej“.
Přednášky a soutěž
Na festivalu totiž proběhne vyhlášení soutěže Pálenka roku. Kdo bude mít tu nejlepší hruškovici, slivovici, meruňkovici nebo gin, posoudí desítky odborníků den předem. Z návštěvnického hlediska pak ale bude samozřejmě na posouzení každého jednotlivce, zda byla která volba ta správná. A ani pivovarská kultura při více jak 300 tuzemských produktů nezůstane zkrátka, protože k okoštování bude také pivovice.
„Mezi největší unikáty, které budou na festivalu k ochutnání, rozhodně patří pálenky z exotických plodin, jako je ananas, banán a mango. Ty si pálí sami dodavatelé ovoce,“ uvádí člen představenstva Unie Destilatérů Jan Gottwald. „Třešničkou“ na dortu by měl být tzv. agricole rum. Ten sám o sobě nikterak světoborný není, jde totiž o klasický rum z cukrové třtiny, který se běžně pálí v karibské oblasti. Na festivalu však bude k dostání vůbec první, který se podařilo vyprodukovat u nás! Mnozí totiž vědí, že tradiční český rum je náhražkou toho pravého – proto musí být označován jako tuzemský.
Kdo při návštěvě festivalu zvládne obejít stánky s čistou hlavou, toho mohou zajímat i populárně naučné přednášky a semináře. Výklad obeznámí posluchače s výrobou nejrůznějších destilátů, se surovinami, z nichž se vyrábí. S případným hladem se zde díky stánkům s občerstvením organizátoři také vypořádali.
Podpora malých českých lihovarů
Ač je gin původem z Holandska, absinth z Francie, bourbon z Ameriky a whiskey ze Skotska, neznamená to, že by se jejich výrobou nemohli zabývat i šikovné české ručičky. Právě na to mysleli organizátoři festivalu.
„Koronavirus ničí pivní kulturu.“ Pivovarník Ondřej (47) o skunkové chuti piva i módních „kyseláčích“

„Pálenka fest je jednou z cest, kterou jsme se vydali za cílem podpořit české lihovarníky, edukovat o významu jakosti konzumovaného alkoholu a posílit pozitivní vnímání českých destilátů v naší společnosti,“ vysvětluje Gottwald, jenž je spolumajitelem obchodu Lihovárek.cz. „Rádi bychom návštěvníkům ukázali, že v tuzemsku vznikají vysoce kvalitní produkty a pomohli bořit mýty o tom, že zahraniční rum či whisky je lepší volba než česká pálenka,“ uzavírá.
Kde: Pražská tržnice v Holešovicích, Bubenské nábřeží 306 - Praha 7.
Kdy: 8. říjen od 10:00 do 20:00.
Vstupné: 99,- Kč.EMBED_OFF