Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lhala o úmrtích seniorů po očkování. Dezinformátorka Peterková čelí obžalobě, hrozí jí 8 let vězení

Autor: ČTK - 
27. září 2022
21:30

Státní zástupce obžaloval pětačtyřicetiletou Janu Peterkovou z toho, že lhala o úmrtích seniorů po očkování proti covidu, ale i za výroky o tom, že Česko obsadí vojska NATO s cílem vyhladit Čechy. Ženě hrozí za šíření poplašné zprávy během nouzového stavu až osm let vězení. České televizi (ČT) to sdělila Blanka Valsamisová z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4. Za lži o úmrtích v domě seniorů uložil Peterkové již v lednu soud pokutu 250.000 korun.

Bývalá novinářka Peterková tvrdila loni na facebooku, že v domově seniorů v Měšicích kvůli očkování zemřeli na přelomu let 2020 a 2021 senioři a u dalších se vážně zhoršil zdravotní stav. „Cílem bylo vyvolat v posluchačích a sledujících osobách pocit strachu z vakcinace,“ uvedl letos v lednu mluvčí policie Jan Daněk. Na videích zaznělo například i to, že v obci Měšice docházelo k falšování úmrtních listů seniorů, kteří zemřeli po očkování. Senioři v pečovatelských bytech tam ale v té době přitom kvůli nedostatku vakcíny ještě vůbec nebyli očkováni.

Provozovatelé domova, společnost Antonia senior services, kvůli tomu podali žalobu na ochranu dobré pověsti. Soud Peterkové zakázal, aby dezinformace dál šířila, a letos v lednu jí nařídil omluvit se. Peterková se hájila tím, že jen opakovala tvrzení jiné ženy.

Domov v Měšicích se kvůli lžím Peterkové potýkal podle pracovníků zařízení s nenávistnými reakcemi a s tím, že senioři pak odmítali ošetření. „Senioři jsou bohužel náchylnější k důvěře v dezinformace, neboť je pro ně obtížnější rozlišovat skutečně podložené informace od nepravdivých tvrzení,“ řekla serveru Aktuálně.cz již dříve vedoucí pečovatelské služby Katarzyna Anna Porubská.

Peterková je podle Aktuálně.cz součástí skupiny lidí, kteří šíří dezinformace o covidu-19 a očkování proti této nemoci nebo útočí na zdravotníky. Na ženu bylo uvaleno několik exekucí a na své akce požaduje finanční dary od lidí, kteří sledují její videa na internetu.

16:05
5. 5. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

15:50
5. 5. 2023
!

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

12:57
5. 5. 2023

Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

Zobrazit celý online

Video  Epicentrum: Infektolog Milan Trojánek o covidu, neštovicích i antibiotikách  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa