Bronislav Poloczek patřil k hercům, co sice měli ve filmech a seriálech role většinou vedlejší, on je však vždy dokázal ztvárnit tak, že v nich byl nepřehlédnutelný, přirozený a nezapomenutelný. I kdyby mu scénář předepisoval jedinou větu. Mezi hereckými kolegy však neměl představitel bodrého štamgasty Tomáše Babuly ze seriálu Hospoda dobrou pověst. Údajně to byl hypochondr a cholerik, který se řídil heslem ‚co na srdci, to na jazyku‘. Jeho nevyzpytatelná povaha navíc vygradovala po skonu manželky, s níž strávil téměř čtyřicet let svého života a byl na ní téměř závislý

„Stal se poté nabručeným samotářem, ale všichni jsme to samozřejmě respektovali. I tak jsem ho měl rád a docela často ho obsazoval,“ prohlásil o něm například režisér Václav Vorlíček (†88).

A potvrzoval to i sám vdovec. „Od té doby, co mi zemřela manželka, mě už nic nezajímá. Už nechci ani hrát. Nic už neplánuju. Čekám jen na smrt. Jsem starej,“ posteskl si herec v jednom ze svých posledních rozhovorů. Ke konci života jej trápily výpadky paměti a deprese. „Vždyť co může být veselého na životě vdovce, kterému umřela žena před osmi lety a takhle dopadl se zdravím?“ ptal se.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Bronislava Poloczka Hana Hoschlová

Dříve přitom pro něj byla alespoň prkna, která znamenají svět, jistou vzpruhou. „Divadlo je takové magické místo, kde na tom jevišti člověk na všechno zapomene. Tam ho přestanou bolet zuby, srovná se vám krevní tlak a všechno. Když ale divadlo skončí, všechno se vrátí,“ tvrdil Poloczek smutně. Kromě toho, že vůči světu notně zatrpkl, začal se potýkat i s vážnými zdravotními problémy. Poloczek prodělal infarkt a mrtvici, a poté, co mu lékaři nařídili přísnou dietu, zhubnul více jak třicet kilo. Z mohutného kapitána Ořecha z Černých baronů zbyl jenom stín.

„Ta s kosou“ si pro něj přišla v březnu roku 2012. Po srdeční příhodě byl sice převezen do vinohradské nemocnice na kardiologii, po jedenácti dnech však i přes veškerou snahu nemocničního personálu zemřel. „Nechtěl už žít. Vlastně se mu splnilo přání. Ale říká se mi to velmi těžko,“ nechala se slyšet po jeho skonu herečka Jiřina Bohdalová (91), kterou s Poloczkem pojilo letité přátelství.

Poslední film, v němž se Poloczek objevil, byla Saxana a Lexikon kouzel. Tam si zahrál pana Viga. Bohužel se ale už nestihl namluvit, a hlas mu tak musel propůjčit herecký kolega Oldřich Vlach (81).

Fotogalerie
52 fotografií