Cesta Oldřicha Nového mezi velké české filmové herce nebyla vůbec jednoduchá - vyučil se původně typografem, nadšeně ochotničil a účinkoval v pražských kabaretech. Posléze se dostal až do divadla v Ostravě. Měl, jak se tehdy psalo, jeden velký dar od Pánaboha: Výrazný hlas. Říkal mu „hobojový“ a dokázal mu dát sentiment, sebeironii i sarkasmus. Uměl s ním skvěle pracovat. Však se také stal po roce 1925 hvězdou operetního souboru Zemského divadla v Brně. Po deseti letech založil s manželkou Alicí Valentovou-Novou (†65) vlastní Nové divadlo v Praze.

Za války herec za pomoci vlivných přátel chránil svou ženu, která byla židovského původu, před deportací. Odmítal se s ní rozvést, takže nakonec i on skončil ve sběrném táboře Hagibor, společně s hereckým kolegou Janem Skopečkem (†94), a v Osterode. Jeho manželka Alice byla odvezena do Terezína. O jedinou, a to adoptivní, dceru Janu (†69) se jim v té době starali přátelé, manželé Lelkovi. Po osvobození se Nový znovu vrátil do svého divadla, jež prosperovalo až do února 1948. Po zániku úspěšného souboru až do poloviny 70. let spolupracoval s Hudebním divadlem v Karlíně.

Jeho nejslavnější rolí, která dodnes okouzluje a baví generace diváků, byl bezesporu muž dvou životů - pan Novák - v komedii Kristián. Divácky úspěšné jsou ale i další snímky - Hotel Modrá hvězda, Roztomilý člověk, Valentin Dobrotivý nebo Pytlákova schovanka. Před kamerou stál Nový i v 50. a 60. letech, ať už v komediích (Hudba z Marsu, Fantom Morrisvillu), anebo v detektivkách. Poslední hercovy kouzelné role přinesl seriál Taková normální rodinka, kde exceloval v roli úředníka Koníčka, a především film Světáci, v němž hrál nezapomenutelného bývalého tanečního mistra a učitele společenského chování.

Video
Video se připravuje ...

Taková normální rodinka - první český sitcom Videohub

Stáří ale bylo pro představitele elegantních milovníků kruté. Dá se říci, že s ním svůj boj prohrál. Od roku 1967, kdy Novému zemřela milovaná žena, herec výrazně chřadl. Už ani neopouštěl svůj byt. Muž, který si vždy zakládal na svém zevnějšku, ke konci života trpěl psychickými problémy. Návštěvy přijímal tak, že s hosty hovořil pouze ukrytý za zástěnou. Nechtěl, aby ho někdo viděl starého a nemocného. V březnu 1983 byl pak Oldřich Nový v jeho luxusním bytě v Maiselově ulici na Praze 1 nalezen ve vážném stavu.

„Zavolala mě tátova ošetřující lékařka s tím, že táta je v bezvědomí. Tak ho odvezli na František. Já jsem tam s ním byla, pan doktor se mu snažil píchnout injekci do srdce a oživit ho. O půl devátý večer ale volali, že táta zemřel. Bylo to 15. března 1983,“ zavzpomínala na slavného tatínka v dokumentu Příběhy slavných jeho dcera Jana Včeláková, která na svět přišla jako Blažena Jakešová a kterou si Nový přinesl domů z útulku pro děti. Pohřben byl na Olšanských hřbitovech, kam byly později přidány i ostatky jeho dcery.

Fotogalerie
38 fotografií