Nejmenší česká herečka Aťka Janoušková zesnula 9. března 2019, pouhý týden před svými narozeninami. Jako poslední se s ní viděl režisér a spisovatel Lubomír Zemanec (47), který s ní napsal její poslední knihu Možná. Stihla s ním ještě vydání knihy oslavit, připili si sektem. Nebylo jí ale dobře a svěřila se s tím i jemu. Jeden známý pak zalarmoval policii, když mu nezvedala telefon... a policie ji pak už našla doma mrtvou. Ležela tam prý už několik dní...

Zemanec si tehdy vyčítal, že jí nebyl nablízku, že třeba mohl ještě něco udělat. Z pitevní zprávy je ale zřejmé, že představitelka včelky Máji by zemřela, i kdyby u ní režisér přespal, jak jí původně nabízel. Podle patologa šlo totiž o otázku několika minut, možná jen vteřin, a smrt, která si pro nejmenší českou herečku, jež měřila jenom 120 cm, přišla, byla rychlá a milosrdná. „Aťce puklo srdce. Předtím prodělala plicní embolii,“ upřesnil Zemanec.

Aťka byla uložena na Olšanském hřbitově, který se nachází jen kousek od jejího bydliště. Spočinula tam se svými jedinými příbuznými ze strany Karla Kůse, majitele firmy, pro kterou oba rodiče do války pracovali. Ten za války ovdověl a v roce 1947 požádal Aťčinu maminku o ruku. Na pohřbu se však objevila žena, která předstírala, že je její sestrou – prý měla s Aťkou společného otce! „Vyrůstaly jsme spolu. Nestýkaly jsme se. Jednou jsem s ní mluvila,“ řekla paní Milada Š. Blesku na pohřbu, kam zesnulé umělkyni donesla krásný věnec.

„Bydlely jsme spolu v jedné ulici, ale nepotkaly jsme se tak padesát let. Mám problémy s pamětí, na Aťku jsem zapomněla, ale moje nehtařka mi řekla, že zemřela, tak jsem sem musela přijít,“ postěžovala si před krematoriem paní Milada, a mluvila dokonce i o tom, že by měla mít nárok na dědictví. „Tatínek, který Aťku podporoval na studiích, si přál, abych po ní dědila. Věděl, že bych si majetky nenechala pro sebe. Dala bych to všechno bratrově dceři, která je postižená, chybí jí ručička,“ tvrdila dáma, která působila mírně zmateně. Po obřadu však klidně odešla.

Video
Video se připravuje ...

Postrach pohřbů slavných: Žena tvrdí, že je příbuzná Janouškové i Zindulky, rodiny ji neznají. Blesk TV

Na jejích tvrzeních byl ale, jak se záhy ukázalo, jenom zlomek pravdy. „Rodina ví, o koho jde. Opravdu bydlela ve stejné ulici jako Aťka. Když se jí jednou podepsala, získala dojem, že jsou sestry,“ vysvětlil Zemanec s tím, že paní byla jen obětí svých vlastních bludů. Ostatně její tvrzení, že Aťku tatínek podporoval na studiích, ani neodpovídá realitě. Když Aťce bylo 13 let, její rodiče odvedli Němci do koncentráku rovnou od prostřeného stolu. Tatínek zahynul v Osvětimi, maminka přežila pochod smrti a po válce se znovu vdala.

Podivínská žena se ale později ukázala i na pohřbu herce Stanislava Zindulky (†86). A opět s neuvěřitelnou historkou! „Moje teta si vzala jeho tatínka. Já jsem znala jeho tatínka, ještě když byl Zindulka malý. To bylo ještě v Jilemnici. Teď jsme se nevídali. Bylo to za mých mladých let,“ nechala se slyšet před krematoriem nedlouho předtím, než usedla do lavice ve smuteční síni.

Kromě toho znovu zopakovala, že jsou s Janouškovou příbuzné, údajně si spolu jako malé holčičky hrávaly. „Až teď si uvědomuju, kdo všechno má se mnou vztah, protože já jsem měla za manžela policistu a ten mě úplně odboural. Nechal mě vypít takový dvě číše a já jsem všechno zapomněla. I pomalu to, jak se jmenuju,“ dodala paní Milada záhadně. Nikoho nejspíš nepřekvapí, že po tomto prohlášení ji již nikdo nebral vážně...

Fotogalerie
34 fotografií