Jaroslava Hanušová, kterou si lidé zamilovali zejména jako parťačku Jiřího Lábuse (73) v pořadu Možná přijde i kouzelník, anebo v komedii Slunce, seno, erotika režiséra Zdeňka Trošky (69), strávila poslední dva roky upoutána na invalidní vozík po amputaci nohou. O ty přišla kvůli těžké - a bohužel také zanedbané - cukrovce. Podle všeho to byla velice komplikovaná osobnost, o čemž věděli svoje nájemníci z domu v Písecké ulici, kde společně se svým synem Jaroslavem (37) jednu dobu bydlela.

Problematická nájemnice

Její sousedé ale neměli na zesnulou herečku moc dobré vzpomínky. Natož majitel bytu, který obývala. „Paní Hanušová, která byla už na vozíku, bydlela se synem v mém bytě rok. Je takřka nepopsatelné, jak potom vypadal. Udělali mi z něj squat,“ stěžoval si pan Jiří Papík, jenž byt v Praze na Vinohradech zdědil, za své peníze zrekonstruoval a pronajímal. Hanušová se synem ho ale málem přivedli na pokraj nervového zhroucení - nechali totiž vyhořet kuchyň a na parketách prý byla vrstva mastnoty a špíny.

„Podlahy jsem musel za sto padesát tisíc korun udělat nové. Nezavírali okna, která se tím zkřivila. Omítky byly špinavé, všechno zničené, vybydlené,“ vypočítal dnes už bývalý majitel. „Musel jsem byt prodat se ztrátou přes milion korun. Neměl jsem totiž dost peněz na další rekonstrukci,“ posteskl si smutně Papík. A sousedé? Ti si stěžovali na hluk a údajně na herečku a jejího syna museli i několikrát volat policii. „Hodně nám svou přítomností zhoršili kvalitu života,“ zlobil se jeden z nich.

Video
Video se připravuje ...

Obermaierová o Jaruš Hanušové (+66): Zničil ji rozvod a alkohol! David Turek, Jan Brunclík

Údajný alkoholismus

Hereččinu tělesnému, ale možná i duševnímu zdraví jistě nijak nepřispíval fakt, že ráda a často kouřila a tu a tam si i přihnula z lahvinky. Údajně začala pít ze žalu, měla prý zlomené srdce poté, co ji nečekaně po několikaletém manželství opustil manžel a režisér Jaroslav Hanuš (†70). Po jejím skonu se nechala slyšet herečka Jaroslava Obermaierová (76), že se dětem Hanušové po smrti mámy vlastně ulevilo. Právě kvůli její náklonnosti k alkoholu. „Sama nejsem abstinent, ale neumím si představit, že bych byla závislá,“ uvedla Obermaierová.

Krom toho zpochybnila herecké umění Jaroslavy, když prohlásila, že její „hlavní problém byl v tom, že nebyla žádná herečka“. Syn zesnulé se cítil výroky Obermaierové, co hrála s jeho maminkou v komedii Bastardi, poškozený - a rozhodl se bránit čest matky u soudu. Všude rozhlásil, že podává trestní oznámení na Obermaierovou kvůli poškození dobrého jména. Ta se zase hájila, že si za svými slovy stojí a že si klidně vezme za svědky celý štáb Bastardů, aby potvrdili, že na jejím nařčení přece jenom něco je.

Soud se nekonal

„Ani náhodou necouvneme. Aby někdo říkal o naší mámě, že se upila k smrti a že neuměla hrát?! Tak to promiňte, to by si nenechalo líbit žádné dítě!“ rozčiloval se v březnu 2016 syn Hanušové Jaroslav s tím, že kdyby byla opravdu tak špatnou herečkou, těžko by řadu let působila v Činoherním klubu. „Neříkám, že máma nikdy nepila, ale alkoholička nebyla. Rád si to s paní Obermaierovou řeknu u soudu,“ dodal.

V roce 2017 ale Obermaierová, která je stále herecky aktivní a denně ji můžete vídat v nekonečném seriálu Ulice, prozradila, že nakonec nedošlo k žádnému posunu. „Vyšumělo to, mám pocit, že jsem v tom byla nevinně. Od té doby se nic neděje, ani jsem se o to nezajímala a nezajímám, mám spoustu jiné práce,“ řekla Blesku před lety s tím, že snad už se ani nic dít nebude...

Fotogalerie
38 fotografií