Miloslav Šimek nebyl jenom humoristou a komikem, ale i mistrem politické satiry a spisovatelem. S Jiřím Grossmannem (†30) vytvořili nezapomenutelnou dvojici, jejich humor byl založený na recesi a parodii. Oba je ale dostihl podobný osud – podlehli onkologickému onemocnění. Grossman měl Hodgkinovu chorobu, tedy zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin, Šimek leukémii.

S nemocí se pral, ale její léčení ho zničilo. „Po sérii chemoterapií následovalo putování po nemocnicích. Jednou dostal zápal plic, potom ležel pět týdnů se zánětem tlustého střeva v IKEMu,“ vzpomínala na komplikace před smrtí Šimka jeho paní Magdalena (82), která s ním prožila dlouhých 42 let ve spokojeném svazku. „Měnilo ho to nesmírně povahově, protože hledal a nacházel pokoru, kterou v sobě nikdy moc neměl,“ posteskla si.

Jeho stav byl vážný, přesto se ale nevzdával. Ani na smrtelné posteli si Šimek nestěžoval nad krutým osudem. Právě naopak! V telefonických rozhovorech všem říkal, jak se jeho zdravotní stav lepší, svou nemoc bagatelizoval a tvrdil, že má pouze banální chřipku. „Přestože měl Slávek bolesti, nedával je vůbec znát. Dokonce i v těch těžkých chvílích neztrácel optimismus a snažil se nás rozptýlit nějakou srandou. I v nemocnici vždycky stačil říct ještě nějaký fór, i když mu bylo strašně zle,“ dodala s pláčem paní Šimková.

U jeho lůžka se střídala celá rodina, tedy kromě manželky i jeho tři dcery, z nichž jedna přispěchala z Ameriky, a ta druhá z Německa, kde žily. „Byla jsem tam celou dobu s ním. Vůbec jsem nechodila domů, a v nemocnici i spala. Poslední noc Slávkova života jsme byly u jeho postele všechny čtyři,“ prozradila v roce 2004 exkluzivně Blesku paní Magdalena, kterou na blížící se odchod Šimka připravil jeho ošetřující lékaři již týden předtím, než k němu došlo.

Video
Video se připravuje ...

Trefil se? Takhle Šimek parodoval prezidenta Zemana. Youtube.com

V neděli se čas muže, který dokázal rozesmát nacpané divadelní sály, definitivně naplnil. Pomoci tentokrát už nemohli ani lékaři. „Strašně špatně se mu dýchalo, a proto ho museli dát na přístroje. Umřel v umělém spánku,“ líčila zdrcená vdova. V pondělí 16. února, v pět hodin ráno, srdce Miloslava Šimka dotlouklo. Poslední rozloučení s populárním hercem a duchovním otcem oblíbeného televizního Politického harašení se pak uskutečnilo v pondělí 23. února v kostele svatého Antonína na pražském Strossmayerově náměstí.

Přestože on tu s námi už není, jeho odkaz žije dál – v řadě komických skečů, divadelních her a knih, které jsou dodnes populární. Přesto však byl Šimek prý, tak jako ostatně většina komiků, doma spíš tichý. „Jako dítě jsem byla docela alergická na poznámky – jé, ty máš tátu komika, to musí být u vás legrace… On byl tichej introvert, přísnej a vyloženě se nás snažil odradit od natáčení a divadla,“ prozradila po letech Blesku jedna z jeho dcer, nejstarší Magdalena.

Fotogalerie
37 fotografií