Podle parte je jasné, co odhalila pitva (která zdržela i datum pohřbu) – Aťka Janoušková zemřela ve čtvrtek. To jsou tři dny, než ji objevili. To ostatně odpovídá i tomu, že podle informací Blesku slavná herečka sice drobného vzrůstu, avšak snadno zapamatovatelného hlasu, čtyři dny nebrala svému známému mobilní telefon.

Den před svým náhlým úmrtím už tedy podle všeho nebyla v takovém stavu, aby mohla telefonovat. Nezbývá než doufat, že herečka dlouho netrpěla a její skon proběhl klidně, o tom ale parte samořejmě nemluví. 

Když už několik dní nebrala telefon, začal mít její známý vzhledem k jejímu věku obavy o její život, koneckonců jí už bylo úctyhodných 88 let a za týden mohla „sfouknout z dortu“ celkem 89 svíček. Zalarmoval proto policii a ta vnikla do jejího bytu.

Ukázalo se však, že pozdě. V jejím bytečku ve čtvrtém patře už totiž našla jen bezvládné tělo, a přivolaný koroner tak musel konstatovat smrt. „Byli jsme na místo přivoláni příbuzným, který svou blízkou dlouho neviděl. Proto jsme museli do bytu vniknout násilím. V něm byla mrtvá žena, ročník 1930, bez známek cizího zavinění,“ potvrdil policejní mluvčí Jan Daněk.

Jako poslední se s ní viděl režisér a spisovatel Lubomír Zemanec (43), který s maličkou herečkou napsal její poslední knihu Možná. Stihla s ním ještě onu knihu oslavit. „Měla velikou radost. Přinesl jsem jí první výtisky rovnou z tiskárny. Otevřela lahev sektu a připila si, jako by tušila, že už nebude čas,“ popsal Zemanec své poslední setkání s Janouškovou. Druhý den mu volala, že na ni jde asi nějaká chřipka, ačkoliv obvykle neduhy netrpěla a brala jen léky na nízký tlak. Poté se odmlčela…

Než tuhle maličkou ženu, která měřila pouhých 120 centimetrů, našli, jejím sousedům ani nepřišlo moc divné, že ji nevídají na chodbě nebo před domem. Z domu totiž Janoušková téměř nevycházela, vystačila si doma se svou knihovnou. „Milovala knihy a s nimi byla často zalezlá na bytě. Občas jsme se sešly na kávu a vzájemně si knihy půjčovaly a různě měnily,“ přiznala sousedka Blesku. „Pár dnů jsem ji neviděla. Přibližně týden, možná víc, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že bych ji měla raději zkontrolovat,“ připustila.

VIDEO: Zesnulá Aťka Janoušková: O smrti partnera i hormonální léčbě!

Video
Video se připravuje ...

Zesnulá Aťka Janoušková (120 cm): O smrti partnera i hormonální léčbě! Blesk TV

Fotogalerie
29 fotografií