Hvězda seriálu Ulice si potrpí na to, že ve své kuchyni nepoužívá palmový olej, nesmí ho obsahovat ani její linecké. Výroba palmového oleje totiž decimuje tropické pralesy a proti tomu se manželka herce Hynka Čermáka (49) pravidelně angažuje. „Každoročně s herečkou Ha Thanh Špetlíkovou pečeme bez palmového oleje pod záštitou Koalice proti palmovému oleji,“ vysvětluje Veronika.

Bezpalmové linecké podle Veroniky Čermák Mackové

Těsto:

420 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
280 g biomásla
2 žloutky
2 lžičky citronové šťávy

Na slepování:

Bezpalmová čokoládová pomazánka nebo domácí marmeláda rozmíchaná s trochou rumu
Moučkový cukr na posypání

Postup:

Zaděláme těsto, citronovou šťávu do něj přidáváme až ke konci zpracovávání. Těsto necháme v lednici uležet aspoň hodinu, ale klidně i pár dní, pak vyválíme na tenčí plát. Mě baví vykrajovat různá zvířátka – slony, hrochy, medvědy, žirafy, rybičky, medvídky.... Upečeme a pak slepujeme domácí marmeládou od babičky nebo bezpalmovou čokoládovou pomazánkou. Posypeme moučkovým cukrem.

20 tipů pro vás: Mls i meltašky

Veroničin recept na klasickou vánoční dobrotu už znáte, v pondělní kuchařce Blesku, která se k deníku přikládá ZDARMA, najdete celou dvacítku tipů slavných pro váš sváteční stůl. Od koho třeba?

  • Receptem na Smetanový mls dle Albrechta z Valdštejna přispěl herec Jaroslav Sypal (64) ze série Byl jednou jeden polda.
  • * Sexy moderátorka nováckých Televizních novin Veronika Petruchová (27) zase prozradí, jak připravit Starodávné meltašky.
  • * S rodinnými recepty se podělí také moderátorky Lucie Borhyová (44), Eva Decastelo (44), Klára Doležalová (49), zpěvák Standa Hložek (68), herec Pavel Nečas (56) a řada dalších.
    Video
    Video se připravuje ...

    Veronika Čermák Macková: Z Ulice si odskočila prozkoumávat divokou Afriku BPŽ_Kristina Juřicová

    Fotogalerie
    15 fotografií