Bez svého miláčka, třináctiletého jezevčíka Huga, neudělal Vlastimil Brodský ani krok. Jeho čtyřnohý společník mu přirostl k srdci natolik, že herec dokonce prohlašoval, že by pro ně bylo nejlepší zemřít společně, aby se pejsek skonem svého páníčka netrápil. A stejně tak aby se páníček netrápil smrtí svého psího kamaráda, jenž mu byl bez jakéhokoliv přehánění nejlepším přítelem. Brodský, jenž se proslavil mimo jiné například v seriálu Návštěvnici, v komediích Světáci a Bílá paní, či v muzikálech Noc na Karlštejně a Ať žijí duchové!, se ale nakonec v osudné chvíli rozhodl docela jinak. 

Proč svoje rozhodnutí nakonec změnil a do hereckého nebe se odebral sám, to se zřejmě už nikdy nedozvíme. Možná jen nechtěl, aby byl Hugo u toho. „Řekl nám, ať se mu o Huga dobře staráme, a odjel,“ vzpomínala tehdy na poslední hercovo přání paní Dagmar Švingerová, u níž svého roztomilého drsnosrstého jezevčíka Brodský čas od času nechával - třeba v případech, že jej čekal dlouhodobější pobyt v nemocnici nebo náročné natáčení. Tehdy v dubnu netušila, že u ní v Nuslích zůstane natrvalo. Ale bylo jí jasné, že jinak to nejde. „Špatně snáší jakoukoli změnu a u nás si už zvykl,“ vysvětlovala.

VIDEO: 20 let od sebevraždy Brodského (†81): Co bylo jeho největší tajemství?

Video
Video se připravuje ...

20 let od sebevraždy Brodského (†81): Co bylo jeho největší tajemství? Videohub

O tom, zda herec už v době, kdy Švingerovým svého milovaného psa svěřoval, tušil, co v dalších dnech udělá, se však můžeme jen dohadovat. „Byl na tom zdravotně špatně. A bylo to vidět i v den, kdy k nám Huga přivezl,“ tvrdila paní Dagmar.

O nějakou dobu později vzal do ruky svou legálně drženou pistoli, kterou si pořídil poté, co mu chalupu počtvrté vykradli zloději z nedalekého Boru. „A právě s ní se zastřelil,“ prozradila tehdy jeho kamarádka Marie Šourková. Přestože o smrti často hovořil, to, že skutečně spáchá sebevraždu, nečekali ani psychiatři... „Když teď nad tím přemýšlím, tak mě napadá, že pan Brodský asi opravdu nechtěl, aby Hugo viděl jeho poslední okamžiky. Ten pes by to určitě nepřežil...“ myslí si Švingerová.

Jednak proto, že byl Hugo na herce silně citově fixovaný, a také z toho důvodu, že trpěl zdravotními problémy - měl vážné problémy se slinivkou. „I proto drží Hugo přísnou dietu a vařit mu musím pravidelně třikrát denně,“ líčila Švignerová v roce 2002. Svého páníčka tak ubohý pejsek nejspíš o mnoho let nepřežil… Tento smutný osud pak o mnoho let později potkal například fenečku Stellu zpěváka Karla Gotta (†80). I tato zlatá retrívřice byla Slavíkovou věrnou souputnicí a oporou, měla složené zkoušky z canisterapie - a necelý rok po jeho skonu jej následovala v pouhých deseti letech do nebe...

Fotogalerie
34 fotografií