Identitu mladé pracovnice ambasády v Tel Avivu, kvůli níž se Stropnický rozhodl opustit rodinu, Blesku prozradila jedna z bývalých pracovnic.

Přiznal se

Markéta Horňáková pracuje na velvyslanectví v Izraeli jako konzulární asistentka a její kariéra v posledních letech strmě stoupá. „Manžel mi před pár dny tuto mladičkou milenku osobně přiznal. Víc to na žádost manžela nebudu komentovat,“ říká Veronika Žilková (60), které prý podobné anonymy o manželově aféře chodily už tři roky před tím, než se jí přiznal a oznámil své rozhodnutí ukončit manželství.

Proti protokolu

Ministerstvo zahraničí se zatím vyjadřuje opatrně. „Tuto situaci nebudeme nijak komentovat. Děkujeme,“ napsala Blesku Lenka Do, tisková mluvčí ministerstva. Úřad by nicméně celá záležitost měla zajímat, už proto, že podle dostupných informací milenka Stropnického často pobývá v jeho velvyslanecké rezidenci. „Pokud to tak je, bylo by to proti všem bezpečnostním předpisům, nařízením a diplomatickému protokolu. V rezidenci smí bydlet pouze rodina velvyslance,“ dodává k tomu Žilková.

Porušil etický kodex

Milenecký poměr na pracovišti je také v kontrastu s etickým kodexem Ministerstva zahraničí ČR. „Zaměstnanec se v soukromém životě vyhýbá takovým činnostem, chování a jednání, které by mohly snížit důvěru ve státní správu v očích veřejnosti nebo dokonce zavdat příčinu k ovlivňování zaměstnance,“ píše se mimo jiné ve veřejně přístupném dokumentu. „Uvědomuje si, že selhání jednotlivce v oblasti etiky má dopad na státní správu jako celek, a proto jde ostatním příkladem,“ stojí v jedné z dalších pasáží s tím, že dodržování zásad etiky je věcí profesionální cti. Zlomí pletky Stropnickému profesně vaz?

Více o manželství Veroniky Žilkové a Martina Stropnického čtěte v autobiografické knize Dělte dvěma, k dostání na ikiosek.cz s dopravou zdarma!

Video: Žilková dala dohromady umělce z Ukrajiny a vyhlásila Vzkříšení

Video
Video se připravuje ...

Žilková dala dohromady umělce z Ukrajiny a vyhlásila Vzkříšení David Turek, Lukáš Červený

Fotogalerie
38 fotografií