Maminka chtěla syna a netajila zklamání z pohlaví svého dítěte. Sbalila věci a odešla. Už ve třech letech se Kateřině z gruntu změnil život. Žila u babičky a dědečka z máminy strany a táta bydlel sám. „Když už jsem pak chodila do školy, divila jsem se, že spolužáci snesou mít rodiče pořád kolem sebe,“ říká Cajthamlová. Vyrůstala bez rodičovského dohledu, ale i bez běžných rodinných něžností. „Jen občas pohlazení, anebo letmý polibek na temeno hlavy,“ upřesňuje.

Náhlý návrat

Na Vánoce 1969 se najednou objevila nějaká paní. „Řekli mi, že to je maminka. Začali spolu s tátou znovu žít, ale byl to ledový život, studený,“ popisuje Kateřina. Přiznává ale, že se díky návratu matky zpevnil její režim a ona se rozhodla studovat vysokou školu. Jenže matce architektce se nelíbilo, že jde na medicínu. Ona s IQ 156. „Řekla, že to studují největší blbci, protože se to nadrtí každý. Stejně jako práva,“ vzpomíná na matčina slova. Máma tak opět nebyla spokojená.

Trpěla bulimií

V roce 2005 přišla nabídka točit pořad Jste to, co jíte. „Pro mámu to byla další rána. Zapírala před kamarádkami, že to jsem já. Uráželo ji to téma a taky působení v komerční televizi. Kdyby to aspoň byla Česká televize, říkala. Když jsem pak měla pořad DoktorKA (v roce 2014, pozn. red.), už se toho nedočkala,“ dodává Kateřina. Po smrti maminky našla po bytě poschovávané pamlsky, čokolády a různé tyčinky. „Pochopila jsem, že trpěla bulimií. Proto taky neměla ráda můj pořad,“ uzavírá svou komnatu Kateřina. A zdůrazňuje, že každý má hlavně právo být v životě šťastný.

Rodinná tajemství

Když bylo Kateřině 30 let, otec zemřel a ona objevila oddací list, podle kterého se rodiče vzali v roce 1970. Oni ale měli svatbu už o deset let dřív. „Brali se dvakrát, bylo to rodinné tajemství,“ říká k tomu lékařka. A hned přidává druhé, ještě mnohem větší. Cajthamlové dcera Anička našla fotku ze svatby, kde si její babička bere Peruánce. „Proto mi vždycky říkala, jak je Peru krásné,“ dodává k tomu Katka, která netušila, že její maminka od tatínka utekla k jinému, po rozvodu s Peruáncem si pak podruhé vzala jejího otce.

VIDEO: „Přestali jsme obědvat.“ Doktorka Cajthamlová o obezitě, dětech a nešvarech u jídla za covidu

Video
Video se připravuje ...

„Přestali jsme obědvat.“ Doktorka Cajthamlová o obezitě, dětech a nešvarech u jídla za covidu. Pavlína Horáková, Aleš Brunclík

Fotogalerie
24 fotografií