Patřila jsem k těm nemnoha vyvoleným, které pozvala k sobě do bytu na Staroměstské náměstí. Prý proto, že jí Blesk posílá kurýrem krásné květiny v květináči. „A ty já miluji. Nemohu chodit, tak si z nich dělám zahrádku na balkoně,“ vysvětlila. Čekala mě doma ještě se svou hospodyní, která mne musela pustit do bytu. Hned jsem pochopila, proč paní Hegerová už nevychází na ulici. Od dveří bytu musí zdolat pár strmých schodů. „A to je pro mě už nemožné. Jsem ráda, když se s hůlkou odšourám z pokoje do mé miniaturní ložničky,“ podotkla.

VIDEO: Smrt Hany Hegerové: Poslední měsíc na dialýzách. A Bendová čelí kritice kvůli rasismu

Video
Video se připravuje ...

Smrt Hany Hegerové: Poslední měsíc na dialýzách. A Bendová čelí kritice kvůli rasismu Bára Horáková, Lukáš Červený

Něco vám dám

Než jsme si sedly ke stolu, pochlubila se květinovou zahradou, kterou měla v pokoji. Hýčkala si v ní i ibišek od Blesku. Potom mě poslala na balkon. „Ta terasa je mnohokrát větší než tenhle byteček, proto to tu miluji. Chodím na procházky na terasu,“ usmála se. Potom jsme si už sedly ke konferenčnímu stolku a paní Hegerové už i tento pohyb dělal značné potíže. „Děvenko, chci vám něco dát. Sáhnete támhle, už nechci vstávat, a vemte si to. Chcete tam napsat věnování?“ optala se. Dala mi Zlatou kolekci svých CD a potom ještě dvě. „Chcete to vůbec?“ tázala se dál zpytavě. Já samozřejmě nedutala blahem.

Ústa obtáhla růží

„Co budeme pít? Mám tu na stole takový báreček, tak si vyberte,“ pobídla mě. Na jednom konci stolku stálo na tácku několik lahví šnapsů. „A nebo mám fantastické víno od bratra ze Slovenska,“ nabízela dál. Dala jsem si víno a ona panáčka slivovičky. „To vypadám, viďte? Neučesaná, nenamalovaná, že byste mě nepoznala? Ale ústa jsem si kvůli vám alespoň obtáhla růží,“ vysvětlila. Zeptala jsem se, jestli si mohu udělat fotografii na mobil, a ona souhlasila. Když jsem bědovala, že mi to fotí rozmazaně, řekla: „To nevadí. Nejlepší fotoaparát jsou oči a nejhezčí fotky si nosí člověk v sobě...“ Musela jsem jí dát za pravdu.

VIDEO: Edith Piaf z Prahy. 5 charakteristických písní naší nejslavnější šansoniérky Hany Hegerové  

Tři bulky na krku

A potom jsme si povídaly. Říkala, že nemá ráda, když jí někdo říká první dáma šansonu, protože máme jiné dobré zpěvačky. Vyprávěla o tom, že ukončila kariéru, protože už z koncertů měla velký stres. „A především mi doktor našel tři bulky na krku a jedna musela ven. Dostala jsem strach...“ přiznala.

Půl roku vězení

Popisovala, jak v roce 2014 dostala doma infarkt a byla potom v umělém spánku, jak by potřebovala na operaci nohou kvůli bolestem kloubů, ale bojí se už narkózy. Svěřovala, jak si v roce 1980 odseděla 6 měsíců v pankrácké věznici, protože jí nedopatřením na účet přišel milion, který patřil Karlu Gottovi (†80). Jak utekla na záchod, když měla přijít na řadu a podepsat Antichartu. Zdůrazňovala, že vůbec není škoda, že už nezpívá, protože... „O sobě jsem neměla nikdy valné mínění. To, co ze mne šlo, jsem nikdy nepovažovala za hezký zpěv. A jestli to na vás působilo dobře, tak za to já nemůžu. Já mám čisté svědomí jen v jednom, že jsem úzkostlivě hlídala dobré texty!”

VIDEO: Smutná zpráva pro fanoušky Hany Hegerové! A Jágrova Veronika přistižena na rande s novým chlapem!

Kuře na zelí

Tři hodiny uplynuly a já cítila, že je paní Hana už značně unavena, i když švitořila živě dál. Začala jsem se zvedat, ona mě hned ale zarazila. „Ještě si musíme dát moje nejoblíbenější jídlo. To mě naučil bratr. Kuřecí stehna se zelím, slaninou a bylinkami zapečené v troubě,“ zavelela šansoniérka. „Jen si mě užijte! Když jsem se probudila z toho bezvědomí, pan doktor mi řekl – to jsou ty nevysvětlitelný věci. Takže, děvenko, jsem tu už jen nedopatřením a zítra může být všechno jinak. Tak toho využijte!“ dodala. Využila jsem toho. Poslechla jsem a zase jsem si sedla. Tuhle úžasnou návštěvu jsem prožila před čtyřmi roky a od té doby už paní Hegerová nikomu z novinářů audienci neposkytla.

VIDEO: Pocta zesnulé Haně Hegerové (†89)! Takhle ji v Tváři vystřihl Rychlý!

Video
Video se připravuje ...

Pocta zesnulé Haně Hegerové (†89)! Takhle ji v Tváři vystřihl Rychlý! TV Nova

Fotogalerie
34 fotografií