"Bohužel, je to tak. Poslední měsíc byl složitý, měla nějaké závažnější zdravotní potíže, kvůli kterým podstupovala dialýzu," potvrdil zdroj Blesku. Pro ČTK její vydavatel Tomáš Padevěd doplnil, že také utrpěla zlomeninu krčku.

Populární zpěvačka Hana Hegerová se s vleklými zdravotními problémy potýkala už delší dobu, například nebyla schopna se pohybovat bez berlí. Její stav se rok od roku zhoršoval, a proto se před lety doslova ze dne na den rozhodla ohlásit konec kariéry. Interpretka nezapomenutelných hitů, jako je například Zhasněte lampiony, Čerešně nebo Co mi dáš, poté musela kvůli problémům s ledvinami do Rehabilitační nemocnice v Berouně. „Do nemocnice se vracím každého půl roku,“ posteskla si tehdy zpěvačka v rozhovoru pro iDnes.

Hana Hegerová měla na svém kontě nejen stovky písní, které si lidé zpívají dodnes, ale i řadu ocenění a zástupy fanoušků, kteří ji milovali. Život ženy, která v roce 2002 obdržela z rukou prezidenta Václava Havla (†75) medaili Za zásluhy, rozhodně nebyl procházkou růžovým sadem. Narodila se v Bratislavě v roce 1931 do dobře situované rodiny, její život byl však poznamenán celou řadou osobních tragédií: Kvůli nedomykavosti srdeční chlopně se nemohla věnovat milovanému baletu. Nevyšlo jí manželství s režisérem Daliborem Hegerem (†80), jemuž neplánovaně povila syna Matúše (†60). Nečekaně zahynula i její druhá životní láska, režisér Ján Roháč (†48), a dítě, které s ním čekala, bohužel potratila.

VIDEO: Pocta zesnulé Haně Hegerové (†89)! Takhle ji v Tváři vystřihl Rychlý!

Video
Video se připravuje ...

Pacta zesnulé Haně Hegerové (†89)! Takhle ji v Tváři vystřihl Rychlý! TV Nova

Na přelomu 70. a 80. let pak musela do vězení, jelikož jí byla „prokázána“ zpronevěra, nicméně ani s novou vládou se jí nepřestávala lepit smůla na paty. Její byt na Staroměstském náměstí shořel a ona přišla téměř o celý svůj movitý majetek. Kromě toho podstoupila operaci kvůli rakovině, naštěstí nezhoubné. O pár let později prodělala vážný zdravotní kolaps, pravděpodobně srdeční příhodu, po níž ji lékaři uvedli do umělého spánku. Srdce ji zradilo v době, kdy zemřel její „dvorní“ skladatel a kamarád Petr Hapka (†70). Necelý rok poté podlehl vážné chorobě její syn Matúš. Osudnou se mu ovšem nestala rakovina, měl problémy s alkoholem, který mu vážně poškodil játra a slinivku. 

Zpívat začala v podstatě z nutnosti, údajně se k tomu nechala přemluvit proto, že potřebovala peníze. Její vystoupení měla úspěch a následovala nabídka z Prahy. Nejprve nastoupila do Rokoka, zlom v její kariéře nastal až s příchodem do Semaforu, kterému v té době vládli Jiří Suchý (88) a Jiří Šlitr (†45). Tehdy se také objevila ve filmu Kdyby tisíc klarinetů, kde stanula po boku Karla Gotta (†80) a Waldemara Matušky (†76). Koncertovala nejenom v Česku, ale i v zahraničí, a dokonce se setkala s legendární kapelou Beatles. Přestože ji režim držel v osmdesátých letech od mikrofonu co nejdále, ona se po revoluci vrátila zpět do uměleckého života, znovu začala vystupovat a její koncerty byly skoro vždy beznadějně vyprodané.

VIDEO: Edith Piaf z Prahy. 5 charakteristických písní naší nejslavnější šansoniérky Hany Hegerové  

Kvůli stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu si uvědomila, že její pracovní tempo je příliš náročné a nepoměrné jejímu věku, a oznámila konec své kariéry. Na koncert ke svým osmaosmdesátým narozeninám se ale velice těšila, i to i přesto, že se ho osobně pro své chatrné zdraví nemohla účastnit. „Bude to koncert beze mne o mně. Budou tam známí zpěváci, kteří zazpívají skladby, které jsem měla v repertoáru. Každopádně já osobně tam nebudu. Ale pokud se to natočí, tak se velmi ráda podívám,“ plánovala si.

VIDEO: Hana Hegerová v roce 2014: Kvůli Richardu Müllerovi přišla na křest jeho kompilační desky

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Hana Hegerová (†89): Kvůli komu vyšla naposledy na veřejnost? Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Fotogalerie
46 fotografií