I když její hudbu a typický hlas zná v podstatě každý, o jejím životě toho zase tolik známo není. Když se v Bratislavě v roce 1931 narodila do dobře situované rodiny, protože její otec byl ředitel banky, mohlo se zdát, že bude mít na růžích ustláno. Ale osud tomu tak nechtěl.

VIDEO: Edith Piaf z Prahy. 5 charakteristických písní naší nejslavnější šansoniérky Hany Hegerové  

Jako jedináček trpěla častou samotou a tak navštěvovala jeden kroužek za druhým, až konečně objevila jednu ze svých velkých lásek – balet. Tomu se však pro svůj zdravotní stav nemohla naplno věnovat. Ale právě balet v ní vzbudil dar komediantství, který ji dovedl na prkna divadla v Žilině. Zde ji jedna malá náhoda nasměrovala k šansonu: „Neměla jsem na uhlí! Od bratislavské Tatra revue jsem dostala nabídku, abych u nich v létě zpívala. Kývla jsem. Kdybych měla doma ústřední topení, tak žádnou zpěvačkou nejsem,“ prozradila před lety pro novinky.cz Hana Hegerová.

VIDEO: Zemřela Hana Hegerová (†89): Kvůli komu vyšla naposledy na veřejnost?

Video
Video se připravuje ...

Zemřela Hana Hegerová (†89): Kvůli komu vyšla naposledy na veřejnost? Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Ve stejnou dobu poznala svého jediného manžela Dalibora Hegera (†80). V té době přivedla na svět zcela neplánovaně i svého syna Matúše. Zpěvačka se poté už nikdy nevdala: „Manželství je důležité jen tehdy, když si člověk chce založit rodinu. A já jsem věděla, že další dítě nechci,“ prozradila jednou zpěvačka.

Semafor, Beatles a zákaz

Velký zlom v jejím životě přišel s angažmá v Semaforu, kde se setkala se všemi významnými osobnosti té doby a poprvé se prosadila i ve filmu Kdyby tisíc klarinetů. Od té chvíle se stala vyhledávanou zpěvačkou, která vystupovala nejen v Česku, ale i v zahraničí. Dokonce se při jedné ze svých cest setkala se členy kapely Beatles.

Jenže po všech úspěších přišla první „odplata“, zpěvačce bylo zakázáno zpívat a hrát. „Nejhůře mi bylo v době zákazu, kdy se mi i rozpadl vztah. Musela jsem se naučit žít sama a bez práce,“ vzpomínala zpěvačka. V té době totiž nejenže přišla o živobytí, ale také ztratila svou největší životní lásku, režiséra Jana Roháč. S ním údajně čekala zpěvačka dítě, které však potratila.

Tehdejšímu režimu však nikdy nebyla Hana Hegerová moc sympatická a našel si vždycky nějakou skulinku, jak zpěvačku vytrestat. Dáma českého šansonu si měla dokonce na přelomu 70. a 80. let odpykávat trest ve vězení, když jí byla „prokázána“ zpronevěra. Za vše přitom mohla malá účetní chyba, kdy peníze za vystoupení pro Karla Gotta byly poslány zpěvačce, která si toho nevšimla. Tenkrát jí údajně pomohla herečka Švorcová: „Když paní Hegerovou vyšetřovali, obrátila se na mě s žádostí o pomoc, které jsem vyhověla,“ prozradila Blesku před pár lety herečka.

Požár jí zničil všechny úspory

Po revoluci Hana Hegerová úspěšně vystupovala a téměř po každé její koncerty byly beznadějně vyprodané. V roce 2006 přišla do jejího života velmi nešťastná událost. Když pobývala v lázních v Třeboni, její zrekonstruovaný byt na Staroměstském náměstí zachvátil požár, který vznikl zřejmě elektrickým zkratem. Během zásahu se zranil policista, který si zlomil ruku. Zpěvačce shořel starožitný nábytek a zničeno bylo i další vybavení bytu. Po tragédii dočasný azyl zpěvačce poskytl režisér Fero Fenič.

„Požár mi udělal pořádnou čáru přes rozpočet. Šetřila jsem si peníze na dobu, kdy už nebudu pracovat, abych i pak mohla tu a tam zajít do dobré restaurace a hezky tam pojíst. Teď budu muset ještě hodně dlouho pracovat,“nechala se tehdy slyšet Hegerová.

Rakovina a odchod do důchodu

Jenže její pracovní nasazení si po čase vyžádalo svou daň a zpěvačka se začala potýkat se zdravotními problémy, které ji donutily v roce 2011 ukončit kariéru a odejít tzv. do uměleckého důchodu. V té době se Hegerová podrobila operaci, kdy jí byl odstraněn nádor. „Ukázalo se, že naštěstí nebyl zhoubný, už ale nemůžu vystupovat. Chodím teď o berlích,“ posteskla si krátce po operaci zpěvačka.

Od svého odchodu ze světel reflektorů se Hana Hegerová na veřejnosti objevovala sporadicky, sem tam poskytla rozhovor, ale pořádně si na prkna, která znamenají svět, už nikdy nestoupla. Jediné, co z jejího soukromí prosáklo navenek, bylo, že se potýká s dalšími a dalšími zdravotními komplikacemi. Na začátku prosince poté přišla nejčernější zpráva, že zpěvačka prodělala srdeční příhodu a byla uvedena do umělého spánku. Srdce ji zradilo v době, kdy zemřel její „dvorní“ skladatel a kamarád Petr Hapka. Z kómatu se sice šansoniérka probrala, ale vážné zdravotní problémy přesto neopustily.  

Smrt jediného syna

V říjnu 2015 ji zasáhla další krutá rána - zemřel její jediný syn Matúš, bylo mu 60 let. O jeho smrti nikdy moc mluvit nechtěla. „Rakovina to úplně nebyla, ale měl smrtelnou nemoc,“ potvrdila ztrápeně sama Hegerová. Jedinou radostí jí tak zůstávali vnuci Matouš a Marek.

VIDEO: Pocta zesnulé Haně Hegerové (†89)! Takhle ji v Tváři vystřihl Rychlý!

Video
Video se připravuje ...

Pocta zesnulé Haně Hegerové (†89)! Takhle ji v Tváři vystřihl Rychlý! TV Nova

Fotogalerie
25 fotografií