Ve čtvrtek 7. ledna jej nechal nejmladší syn Artur (24) převézt do nemocnice, kde byl Ladislav Štaidl okamžitě umístěn na oddělení ARO. Jeho stav se však nelepšil - v ohrožené skupině lidí se nacházel nejenom kvůli svému věku, ale také kvůli předešlým onkologickým problémům. Svůj boj s vážnou nemocí sice bohužel prohrál, přesto po něm zůstala nesmazatelná stopa v české pop music. Nakonec z tohoto světa podle informací Blesku navždy odešel v noci ze soboty na neděli.

Ladislav Štaidl se narodil ve Stříbrné Skalici nedaleko Sázavy. Jeho otec míval továrnu, o kterou ale po únoru 1948 přišel. Spolu s bratrem Jiřím (†30) chodil Ladislav na hodiny klavíru k bratrovi houslového virtuosa Rafaela Kubelíka. V roce 1974 se oženil, z manželství s právničkou Annou (74), které skončilo v roce 2001, má dva syny, Jiřího a Jana, a dceru Karolínu.

Do světa populární hudby se prosadil v první polovině 60. let. Po maturitě hrál Štaidl, kterého jako řadu jiných uchvátili Beatles, v kapele Mikiho Volka (†53). Poté se společně s bratrem spolupodílel na činnosti klubu a kapely Olympic, působil i v Karlínském kulturním kabaretu zvaném Karkulka. V roce 1963 se dostal do divadla Semafor, kde se seznámil s Karlem Gottem. Společně s ním a s bratrem Jiřím v roce 1965 založili divadlo Apollo, z jehož hudebního souboru vznikl Orchestr Ladislava Štaidla.

Skupina hrála třeba na montrealské světové výstavě Expo 67, velkým úspěchem bylo půlroční angažmá v hotelu New Frontier v Las Vegas. Spolu s Gottem se v roce 1971 po turné po západním Německu odmítl vrátit do normalizačního Československa, po zásahu šéfa komunistů Gustáva Husáka (†78) od emigrace upustili.

VIDEO: Štaidl po 17 letech přišel o partnerku: O opuštěného tátu se staral syn Artur!

Video
Video se připravuje ...

Štaidl po 17 letech přišel o partnerku: O opuštěného tátu se stará syn Artur! Petr Macek

Celkem má Ladislav Štaidl na kontě na dvě stovky písní, vesměs pro tehdejší hvězdy české pop music. Texty mu často dodával bratr Jiří, který však zahynul při automobilové nehodě v roce 1973. Štaidl také napsal hudbu k asi 80 televizním a celovečerním filmům a k několika seriálům (Romance za korunu, Hvězda padá vzhůru, Zkoušky z dospělosti). Vedle Gotta zpívali jeho hity například Helena Vondráčková (73), Jiří Korn (71) a Dalibor Janda (67). K nejznámějším patří Kávu si osladím, Odnauč se říkat ne, Dám dělovou ránu, Jsou dny, kdy svítá o něco dřív, nebo pak Mží ti do vlasů.

Orchestr Ladislava Štaidla, který v letech 1977 a 1978 zvítězil v tehdy populární anketě Zlatý slavík, hrál především po boku Karla Gotta, ale doprovázel například i Jitku Zelenkovou (70) a Vlastu Kahovcovou (77). Od roku 1987 Štaidl spolupracoval s Ivetou Bartošovou (†48), s níž později 13 let žil a s níž má syna Artura.

Po listopadu 1989 přestal být mocným mužem showbyznysu, neboť v televizi odsoudil protirežimní demonstrace. „Po vystoupení, kdy jsem naivně zatoužil po tom, aby moje děti vyrůstaly v klidu a míru, jsem byl pochopitelně ze světa kultury vytěsněn...“ řekl k tomu začátkem 90. let a dodal, že jen „pár statečných“ vědělo, že se nedopustil ničeho opovrženíhodného.

Začal se tedy věnovat hlavně svým firmám, mimo jiné podnikal v kinoreklamě a začátkem 90. let patřil k průkopníkům prodeje pražené kukuřice v českých kinosálech. Působil například i ve firmě vyrábějící střešní tašky, naposledy byl podle obchodního rejstříku společníkem firmy Prago - Tex, která má jako předmět podnikání nákup a prodej kulturních památek nebo předmětů kulturní hodnoty. Štaidl byl ostatně vždy znám jako milovník výtvarného umění. Dokonce se šuškalo, že je majitelem hodnotné sbírky.

VIDEO: Ladislav Štaidl o synovi Arturovi: Teď maturuje, ale jeho muzika se mi moc nelíbí...

Video
Video se připravuje ...

Ladislav Štaidl o synovi Arturovi: Teď maturuje, ale jeho muzika se mi moc nelíbí... Blesk TV

V roce 2003 vzbudil pozornost svou vzpomínkovou knihou Víno z hroznů. V memoárech, které Karel Gott označil za Štaidlův „duševní striptýz“, vzpomínal třeba na zástupy svých milenek, především z řad populárních zpěvaček. Exmanželku Annu vinil z alkoholismu, u Bartošové zmínil nevěru a pokusy o sebevraždu.

Štaidl byl označován za „normalizačního umělce“. „Nezabývám se tím, stejně jako se nezabývám tím, jestli dobrý kardiolog, který neemigroval a dál dělat svou práci doma, byl ,normalizační lékař'. Ve straně jsem nebyl, tajné policii jsem nic nepodepsal, ale přesto jsem po revoluci z branže dobrovolně odešel. To se ukázalo prozíravé, protože v podnikatelské oblasti, díky genům po tátovi, jsem dosáhl ještě větších úspěchů než v showbyznysu,“ řekl Štaidl ČTK v březnu 2015.

Fotogalerie
84 fotografií