Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Covid zabíjí zdravotníky: Podlehli mu sestřička Renáta (†55) i lékař Peter (†71)

Autor: shp - 
11. ledna 2021
20:56

Slovenské zdravotnictví na tom během pandemie koronaviru není vůbec dobře a situace se stále zhoršuje. Covid zabíjí nejenom pacienty, ale i ty, kteří se o ně starají. Nemoci podlehla oblíbená zdravotní sestra Renáta (†55) z Bratislavy i uznávaný lékař Peter z Nitry (†71).

Dennodenně bojují za záchranu lidských životů a ty své při tom riskují. Pandemická situace na Slovensku eskaluje. Koronavirem se nakazilo přes 208 tisíc lidí a zemřely jich zhruba tři tisíce. Smutnou statistiku nyní rozšířila i dvě tragická úmrtí zdravotníků. Sestřička Renáta se v ružinovské nemocnici v Bratislavě starala o pacienty s koronavirem. V první linii pracovala do vyčerpání.

Nakonec se sama nakazila a boj s koronavirem prohrála. Podle její nejlepší kamarádky Jany (50) byla vždy usměvavá a nikdy nikomu neřekla ne. „Od roku 2007 jsme spolu pracovaly na neurologii a od té doby jsme byly nejlepší kamarádky. Byly jsme spolu každý den. S Renčulkou jsme pracovaly, ale zároveň jsme se celý den i smály,“ řekla deníku Nový Čas Jana, která pracuje v Národním ústavu dětských chorob.

Trpěla astmatem, ale přesto zůstala v první linii

Podle jejích slov se Renáta nakazila na oddělení, kde pracovala. „Psala mi, že jí vyšel pozitivní test. Brzy dostala vysoké teploty a horečky. Od 29. listopadu byla hospitalizovaná v ružinovské nemocnici,“ dodala kamarádka s tím, že se Renáta cítila dokonce lépe poté, co jí podali kyslík. I přes krátkodobé zlepšení však 5. ledna koronaviru podlehla. Renáta považovala svou práci za poslání a nikdy si na nic nestěžovala.

Trpěla astmatem. Divili jsme se, proč i přes velmi těžkou situaci zůstala v první linii. Více nás se jí to snažilo rozmluvit. Ale ona byla příliš zodpovědná a nikdy nikoho neodmítla. V zahradě si jako vzpomínku na ni zasadím strom, který mi ji bude vždy připomínat,“ uzavřela Jana se slzami v očích. Renáta bohužel není jediným zdravotníkem, který koronaviru podlehl. Situace v Nitře je nejhorší v celé zemi. Tamní nemocnice je na pokraji kolapsu.

Měl nárok na důchod, ale přesto dál pomáhal lidem

Počet covidových pacientů se stále pohybuje kolem 200, ventilovaných do 20, denně je tu nad 10 úmrtí a stále vypadávají další zdravotníci,“ řekl ředitel Fakultní nemocnice v Nitře Milan Dubaj webu Pluska.sk. Covid v tomto zařízení zabil již tři lékaře. Posledním z nich je Peter K. Bylo mu 71 let a už měl nárok na důchod. Nadále však chodil pracovat do ambulance i během pandemie, protože svou práci miloval.

Byl to člověk, který pomáhal každému, komu mohl, ať už v oblasti medicíny nebo v normálním životě. Během svého života zachránil životy stovkám lidí. Byl dvakrát atestovaný internista a měl i atestaci z tropické medicíny. Jako lékař pracoval 46 let,“ řekla portálu jeho vnučka. Ze začátku své kariéry pracoval v nemocnici a později si otevřel vlastní ambulanci, která byla vždy jeho snem.

Rodina mu o Vánocích volala ambulanci

Do práce chodil vždy s velkým nasazením a radostí. Nebyl to jen skvělý lékař, ale i člověk, dobrý kamarád, milující manžel, otec a děda,“ dodala vnučka. Koronavirem se nakazil v prosinci. V době, kdy všichni slavili Vánoce, volala Petrovi rodina záchranku. Zdravotníci ho odvezli do nemocnice, protože nedokázal dýchat. O pět dní později se jeho stav tak zhoršil, že ho uvedli do umělého spánku. Nemoci podlehl 5. ledna.

Nová mutace covidu je podle odborníka i v Česku.

sorgedoktor ( 24. února 2021 15:54 )

Pavel 981...Toto je simplifikace problemu...Starsi lide maji celularni i humoralni imunitu oslabenou.Kdo za to muze ze ma cukrovku...Nekdo ji zdedil po , predcich, nekdi ji nabyl behem zivota.Dle dostuúpnych informaci umiraji i hypewrtonici a kardiaci rigorosne leceni...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa