Nedobrovolné volno neumí dle svých slov pochopit, ani moc využít. „Trpím dva měsíce pocitem, že se ulejvám, že jsem za školou a že mi to přece nemůže projít,“ stýská si Janžurová, která byla zvyklá pořád někde hrát. Na počátku karantény dokonce teskně listovala diářem nad promarněnými termíny.

„Já i mí milovaní kolegové jsme chyběli na Nové scéně Národního divadla v představení Křehkosti, tvé jméno je žena, taky ale ve Frýdku-Místku a v Hranicích, kde jsme měli hrát Veletoč. A taky jsme neodehráli představení Les ve Studiu Dva,“ rekapituluje herečka smutně.

Pocit, že zklamala diváky, byť ne svou vinou, ji ničí. A to ještě nezmínila plánovaná vystoupení v divadle Kalich, který je její další domovskou scénou. V úterý oslaví Ivuška, jak jí přátelé láskyplně říkají, 79. narozeniny. Toho tvůrčího neklidu, který ji žene dopředu a nedovolí jí aspoň trochu se flákat, se už asi nejspíš nezbaví. Potřebuje toho podle své nátury stihnout ne za dva, ale nejmíň za tři. „Trošku něco píšu,“ přiznala Janžurka další aktivitu. „Trošku asi uspořádám to, co jsem dřív nestíhala. A za trest si zopakuju celý text Audience u královny,“ dodává.

A to je další problém, když je většina divadel nejméně do léta zavřená. Herci musí v hlavě udržet texty. V případě Ivy Janžurové je to fakt oříšek, protože herečka coby královna Alžběta II. pomalu tři hodiny nesleze z jeviště. „Těch dluhů vůči divákům bude hodně,“ konstatuje. „Pevně doufám, že je všechny nahradíme,“ dodává Janžurová. A vůbec z toho nezní strach, ale velká touha, aby ty pohledávky mohla začít splácet už co nejdříve.

Královnou až v září

Divadlo Kalich se chystá hrát až v druhé půlce června na své letní scéně pod žižkovskou televizní věží. A Národní divadlo zahájí provoz po prázdninách. Audience u královny ve Stavovském divadle je poprvé na programu až 2. září.

VIDEO: Janžurová si Lva neodnesla: Místo sebe litovala dceru!

Video
Video se připravuje ...

Janžurová si Lva neodnesla: Místo sebe litovala dceru! Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Fotogalerie
32 fotografií