Ten, který ještě žije, dokonce po Mistrově smrti veřejně prohlásil, že svoji nejstarší dceru Dominiku (46) Slavík vydědil ještě za minulého režimu.

Ale postupně! Karel Gott se seznámil s Provodem u jeho rodičů (jeho maminka a sestra byly členkami Mistrova fanklubu, pozn. red.) před 39 lety, tedy v roce 1980. Tehdy mu bylo 25, Gottovi 41 let. „Dali jsme se do řeči o autech, pak jsem od něj v průběhu let i několik aut koupil,“ zavzpomínal Provod v tomto týdnu během rozhovoru pro Seznam.

K většímu propojení mezi oběma pány došlo krátce po jejich seznámení. Provod, považovaný tehdy za veksláka – což nyní popírá s tím, že v životě neprodal jediný bon a prodával pouze dovezené zboží jako třeba digitální hodinky – koupil od Gotta rodinnou vilu v Jevanech. Pořídil ji za tehdy astronomických 170 tisíc marek (v té době cca 3 400 000 Kč). Průměrná mzda tenkrát dělala 2875 Kčs a za tuhle cenu bylo možné koupit 30 bytů na pražských Vinohradech nebo šest běžných rodinných baráčků. Dům byl ovšem dál psán na Gotta.

„Až po Karlově autonehodě v roce 1984, kdy boural na cestě z Mnichova, jsme si řekli, že kdyby se mu něco stalo, tak dům připadne jeho dceři Dominice, a tím bych přišel o spoustu peněz. Karel si to také uvědomil a nechal u notáře sepsat prohlášení, že uznává moji pohledávku ve výši hodnoty jevanského domu. Oficiálně jsem ale vystupoval jako jeho správce. O tom, že mi dům patří, věděli jenom naši společní přátelé, právníci a rodina,“ prohlásil Provod po Slavíkově smrti. Nepřímo tak přiznal, že Gott tehdy de facto poprvé vydědil svoji nejstarší dceru, ač jí bylo jen 11 let.

Dalším milníkem ve vztahu Gotta s Provodem bylo podnikatelovo zatčení v roce 1986. Následně dostal tři roky vězení za nelegální prodej hodinek. Provod se proto v kriminále rozhodl, že jevanskou vilu prodá. Říkalo se, že v ní byl sklad pašovaného zboží... „Karel se o mém přání dozvěděl od právníka a mé přání respektoval. Kupce našel můj tehdejší švagr. Dům se prodal za částku převyšující šest milionů, koupil ho státní podnik Narex,“ vzpomíná Provod.

VIDEO: Ivana doprovodila Gotta až do krematoria: Poslední sbohem na dvorku

Video
Video se připravuje ...

Ivana doprovodila Gotta až do krematoria: Poslední sbohem na dvorku Aleš Brunclík

„Po návratu z vězení v červenci 1989 jsem si od Karla převzal peníze. Dva dny po propuštění jsem s ním na Václavském náměstí slavil jeho padesátiny. Zároveň jsem se ale dozvěděl, že prodej vily byl zpochybněn. Odhadce skončil ve vězení – přestože byl jeho odhad nižší než celková investice, kterou jsem dal Karlovi a vložil do rozsáhlé rekonstrukce,“ doplnil ještě všechny peripetie. To zásadní se ale teprve chystalo.

Zpěvák se totiž po revoluci dohodl s firmou Narex a dům koupil za šest milionů zpět. A Provodovi, se kterým se stále stýkal, to neřekl. „Aby ho mohl následně se ziskem prodat. Soudní řízení v Kolíně ještě před vynesením verdiktu bez mého vědomí Karel zrušil. Následně dostal nabídku od Jana Moťovského a za dům dostal 11 milionů korun,“ zavzpomínal Provod. Po letech ale Gottovi odpustil. Dokonce mu napsal v době, kdy Slavík bojoval s rakovinou mízních uzlin, dopis s nabídkou pomoci s léčením. Zpěvák mu ale neodpověděl. Provod si myslí, že se k němu psaní ani nedostalo.

Chcete celou knihu takového čtení? Koupit můžete na online iKiosek – vaší eshop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

Kniha Navždy božský je v prodeji za 99 Kč.
Autor: Blesk

CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Karla Gotta (†80): Obřad plný slz hvězd

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Karla Gotta (†80): Obřad plný slz hvězd Česká televize

Fotogalerie
123 fotografií