Do letošního roku se Gottovy výdělky kvůli omezení činnosti rapidně snížily, ale nikterak nestrádal. Nelze přitom přesně vycházet z účetních uzávěrek jeho společnosti Karel Gott Agency (za loňský rok šlo o hrubá aktiva 7,5 milionu korun – pozn. red.), ve kterých jsou zaneseny sumy po odečtení nákladů atd.

V posledních letech totiž ročně podle informací Blesku vypláceli správci děl jako OSA nebo Intergram Gottovi samotnému cca 7 milionů (jde o celkovou sumu za všechny země, kde zněly jeho písně – pozn.red.). K tomu měl i několik vystoupení ročně s honorářem cca 350 tisíc korun. Chcete-li příklad ze současnosti, tak z alba v ceně 250 Kč dostane interpret za každý prodaný kus 32 korun – tedy jen 13 % z celkové ceny. 

VIDEO: Nejdojemnější řeč Jiřiny Bohdalové: Takhle se rozloučila s Gottem

Video
Video se připravuje ...

Nejdojemnější řeč Jiřiny Bohdalové: Takhle se rozloučila s Gottem Česká televize

Pozůstalí po Karlu Gottovi mají v tuto chvíli jisté, že každý rok od správců děl jako OSA nebo Intergram dostanou cca 5 až 7 milionů korun. Vždy bude záležet na objemu hraní zpěvákových písní a  videoklipů v rádiích a televizích. Už teď je nicméně jasné, že suma od letošního 1. října, kdy Karel navždy odešel, půjde minimálně do Vánoc prudce nahoru.

Gott by nicméně vydělával víc, kdyby byl autorem svých písní. Jenže tomu tak v 98 procentech nebylo, a tak pobírá jako interpret nižší částky než spousta jeho kolegů. Ukazuje to např. dochované srovnání z doby minulého režimu, kdy si v letech 1979 až 1989 vydělal jen u  nás tehdejších 5,5 milionu Kčs (na současnost 30,5 milionu), zatímco jeho kamarád a dvorní skladatel Karel Svoboda (†68) za stejnou dobu vydělal 13,2 milionu (v dnešních relacích cca 79 milionů korun)!

Slavík nerozhazoval

A ještě jeden velice důležitý aspekt Gottova života, který se významně promítne do výše zanechaného dědictví. Karel Gott byl velice bohatý muž, který ovšem vedl vcelku skromný, nenákladný život.

Přesněji řečeno: Nerozhazoval peníze plnými hrstmi, neujížděl na superluxusních autech, nepotrpěl si na drahé dovolené v  nejluxusnějších hotelových resortech světa. Když už si najal soukromý tryskáč, obvykle jen proto, aby jím i v dobách nemoci mohl letět vydělat další peníze...

Pokud jde o opravdu významné finanční výdaje, ty měl Karel až v posledních letech života. Nechal si s rodinou za několik milionů korun postavit roubenku v Doubici a platil také nákladnou rekonstrukci vily na Bertramce. A nešetřil na drahých školách svých dcer Charlotte (13) a Nelly (11). Jinak během svého života de facto moc neutratil…

Chcete celou knihu takového čtení? Koupit můžete na online iKiosek – vaší eshop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

Kniha Navždy božský je v prodeji za 99 Kč.
Autor: Blesk

 

VIDEO: Karel Gott - Ta pravá

Video
Video se připravuje ...

Karel Gott - Ta pravá youtube.com/SUPRAPHON

Fotogalerie
131 fotografií