Není snad hezčí tečky za hereckou kariérou nežli cena za celoživotní mistrovství v oblasti činohry! Herecká legenda Ladislav Mrkvička, kterého si diváci zamilovali jakožto představitele poručíka Stejskala ze seriálu 30 případů majora Zemana, žokeje Janýra z Dobré Vody či bývalého šumavského učitele Kintzla z veleúspěšné kriminálky Policie Modrava, byl cenou notně dojatý. „Je to krásný pocit a děkuji Herecké asociaci, že mi tohle ocenění udělila. Už nominace mě překvapila a naprosto jsem nečekal, že tady budu stát a tu cenu dostanu. Beru ji i jako další dárek k mým letošním osmdesátinám,“ nechal se slyšet.

„Mým posledním hereckým vystoupením byla role v právě uváděném filmu Staříci, která byla pěkná, i když trošku víc náročná. A pravděpodobně, nebo skoro určitě s ní s herectvím končím,“ dodal oblíbený umělec, čímž všechny své fanoušky dozajista velice zklamal. V novém snímku, dramatickém road movie, se má po boku Jiřího Schmitzera (69) objevit tak, jak ho z televizních obrazovek rozhodně neznáme, v docela neobvyklé roli důchodce-mstitele, a tím se předvést zase v jiné herecké poloze.

Přestože za svým působením v divadle i ve filmu hodlá udělat tlustou čáru, definitivní konec v jeho herecké kariéře to být nemusí. „I když se někdy ne nadarmo říká, nikdy neříkej nikdy… No, uvidíme, já osobně tenhle nádherný večer v Národním divadle beru pro sebe jako bilanční,“ dodal totiž Mrkvička tajemně.

Na pódiu Národního divadla tedy stál po skutečně dlouhé době, podle svých vlastních slov dokonce po dvou třech letech, a zcela nabité hlediště ho poté, co obdržel cenu Thálie, ocenilo potleskem ve stoje. „Byl to potlesk, který se se mnou loučil,“ řekl Blesku herec, kterého trápí Parkinsonova choroba a údajně se léčí i s depresemi.

A i když za sebou v české kinematografii zanechal výraznou stopu, mrzí ho, že mnohá jeho divadelní přestavení, přestože byla natočená, se nezachovala. „Všechno zničili. Byly to takové tituly, které v té době byly zakázané nebo se nesměly vysílat, nebo se to sestříhalo takovým způsobem, že z toho zůstaly trosky…,“ posteskl si. Snad budou alespoň Staříci jeho důstojnou labutí písní!

VIDEO: Držitel Thálie Ladislav Mrkvička: Ocenili mě potleskem, který se se mnou loučil

Video
Video se připravuje ...

Držitel Thálie Ladislav Mrkvička: Ocenili mě potleskem, který se se mnou loučil. Hana Höschlová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
25 fotografií