Česká televize sice totiž dostala cenný, ale němý filmový pás. „Soukromý badatel Otto Sotorník přinesl díl s názvem Dinosaurus. Byl bez zvuku, a navíc chybělo několik prvních minut,“ vysvětlil mluvčí, proč museli hledat dabéry. Takové, kteří mají podobnou barvu hlasu a taky energii. Práci měli navíc ztíženou tím, že nešlo o dabing v pravém slova smyslu, ale vlastně o odezírání jednotlivých slov!

Ve sluchátkách měli herci ticho a nemohli se držet intonace a ani tempa herce na monitoru. Nejlepší to tak měla Iva Janžurová (78), protože namlouvala sama sebe, tedy postavu dcery řezníka Rudolfa Šárku obdařenou velkou fantazií.

Jejího seriálového partnera Jiřího Hrzána (†41), od jehož tragické smrti uplyne 24. září už 39 let, obstaral dvacetiletý vnuk Tonda, syn hercovy dcery Báry Hrzánové (55) a jejího manžela Radka Holuba (51). „Byla to mravenčí práce. Musely se doplnit všechny ruchy, podkresová hudba a celý filmový materiál se odborně vyčistil. Naštěstí se zachovaly nahrávky písniček,“ svěřil Aha! mluvčí ČT.

Devátý díl Písně pro Rudolfa III. měl být původně uveden v dubnu 1969, ale byl stažen z vysílání a od té doby o něm nikdo nevěděl. Dokonce ani zevrubné pátrání v archivech po roce 1989 nic neodhalilo. Až nyní se jako zázrakem dostal do televize. Díl s názvem Dinosaurus můžete vidět už 5. září na ČT art od 20.20 hodin.

Byl v aukci

Badatel Otto Sotorník devátý díl zakoupil na internetové aukci. „Chybělo tam bohužel asi prvních deset minut toho pásu, ale jinak byly v relativně dobrém stavu. Pravděpodobně nějaký tehdejší pracovník Československé televize je ukryl před skartací,“ řekl České televizi muž, díky němuž se diváci budou moct seznámit s tím, co komunistům leželo v žaludku.

Píseň pro Rudolfa III. je český muzikálový televizní seriál z let 1967 až
1969 režiséra Jaromíra Vašty (†64) a scenáristy Jaroslava Dietla (†56).
Vypráví o pražském řezníkovi Rudolfovi v podání Darka Vostřela (†63),
který se svou dcerou dokáže báječně snít. V představách se setkávají s
tehdejšími největšími hvězdami pop-music a prožívají s nimi různé příběhy.
Vzniklo tak devět dílů, ale jen osm se dostalo k divákům. Autoři chystali
po úspěšném přijetí na obrazovce pokračování, dokonce už existovalo
v podobě scénáře. Pro něco takového ale mocipáni neměli pochopení.

VIDEO: Janžurová na premiéře filmu Reflexu: Svobodu si musím teprve uvědomit!

Video
Video se připravuje ...

Janžurová na premiéře filmu Reflexu: Svobodu si musím teprve uvědomit! Petr Macek, JanJedlička