Nedávno zesnulý Luděk Munzar prý hodně vyhledával i inscenace, ve kterých byli umělci, kteří s jeho dcerou Bárou Munzarovou (47) začínali a hráli v plzeňském Divadle J. K. Tyla. Chtěl vidět jejich další vývoj. Zajímaly ho také nové počiny jeho kolegů, jen se úzkostlivě snažil, aby se to nedověděli.

Jeden lístek

Pokaždé, když si vybral nějaké představení, zavolal podle zdroje Blesku kamarádovi s tím, zda-li by mu nemohl koupit jeden lístek. „A zároveň ho moc prosil, aby se v pokladně ani slovem nezmínil, že přijde Munzar! Proto si lístek kupoval, jinak by mu ho vedení divadel samozřejmě vždycky dalo,“ prozradil jeden hercův velmi dobrý známý.

Munzar se prý za nic na světě nechtěl setkat s nikým z kolegů, přestože je měl třeba velmi rád. Nechtěl, aby ho viděli ve zdravotním stavu, v jakém byl a na který vůbec nebyl pyšný. Nepřál si  žádné otázky ani soucitné řeči.

Prázdné místo

A netoužil rovněž, aby ho poznali diváci v hledišti. Necítil se dobře a neměl odjakživa rád lítost. „Nechal se do divadla vždycky dovézt a v hledišti chtěl být už sám. Při představení stál vždycky někde v rohu nebo prostě někde stranou. To svoje místo, na které měl lístek, nechal pokaždé prázdné,“ dodal ještě důvěryhodný zdroj.

Fotogalerie: Pohřeb herce Luďka Munzara (†85): Tohle…
388 fotografií

Hořký odchod z Národního

Luděk Munzar opustil naši první scénu v roce 1990, protože se neshodl s novým, porevolučním vedením. „Můj vztah k Národnímu divadlu byl obrozenecký, národovecký, a oni tam začali hrát jako v malém sklepním divadle,“ tvrdil herec a také režisér. „Národní divadlo není jen ta budova, to je součást našeho kulturního dědictví. Jestli někdo tu tradici ironizuje a posmívá se jí, tak se posmívá svým předkům,“ zdůvodňoval své rozhodnutí. Spolu s ním odešla ze stálého angažmá také jeho žena Jana Hlaváčová (80).

 

Posmrtný návrat

Na prkna zlaté kapličky se Munzar vrátil v roce 2011, kdy přebíral Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v oboru činohra, a pak až posmrtně. Současné vedení Národního divadla mu minulý pátek vystrojilo poslední rozloučení i s přeletem dvou letounů nad divadlem, protože Luděk nebyl jen hercem, ale také vášnivým pilotem.

Fotogalerie
42 fotografií

VIDEO: Pohřeb Luďka Munzara (†85): Obřad, jaký Národní divadlo nepamatuje!

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Pohřeb Luďka Munzara (†85): Obřad, jaký Národní divadlo nepamatuje! Aleš Brunclík