Zlatá slavice Lucie Bílá zazpívala píseň Kam tenkrát šel můj bratr Jan. Skladbu, která v textu připomíná tragický osud Jana Palacha, nazpíval původně v roce 1977 Karel Gott. Ve stejném roce jako podepsal Antichartu. To ale zřejmě nebyl důvod, proč Bílou značná část publika na koncertě nechtěla slyšet.

Za zlé jí měli vystoupení s ruským původně sovětským armádním sborem Alexandrovci, který zpíval a hrál i v době, kdy do Československa najížděly tanky a transportéry vojsk Varšavské smlouvy.

Lavina ostré kritiky se na sociálních sítích strhla už před koncertem. Ozývali se však i politici. „Na koncertu k výročí sovětské okupace 1968 zapěje Lucie Bílá, která jindy zpívá a vychvaluje Alexandrovce. To je takový český styl připomínání naší historie. Hlavně uspořádat mega akci s celebritami, ale moc nad tím nepřemýšlet,“ kritizoval mimo jiné i senátor Václav Láska.

Všechno špatné ale nakonec přebila ta, na kterou všichni čekali. Vystoupení Marty Kubišové s písní Modlitba pro Martu bylo plné emocí a nejeden z diváků uronil slzu. Celý koncert pak ukončila nejen česká, ale i československá státní hymna.

Fotogalerie
55 fotografií