Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides), také se mu říká žlutozob. Je většinou malý stromek nebo keř. Mívá bohatou úrodu sytě oranžových olejovitých peckovic, které se kvůli trnům špatně trhají, raději si vezměte rukavice. Jsou hodně kyselé, nahořklé až nasládlé a na větvích vydrží i za mrazů. Jak tyto plody využít?

Jak se pěstuje

Autor: istock.com

Chcete-li mít keř kvalitní, kupte si sazenice v prověřeném zahradnictví. Tady vám poradí nejen s odrůdou (některé jsou vysoce mrazuvzdorné), ale i s optimálním počtem rostlin. Rakytník je keř dvoudomý, což znamená, že blízko sebe musí být vysazeny samčí i samičí keře. A pozor: keřům se nebude dařit na místech trvale zastíněných a v přemokřených, těžkých a kyselých půdách. Rakytník plodí obvykle od čtvrtého roku věku a i první roky po výsadbě potřebuje omlazovací řez.

Léčivé účinky

Plody můžete sušit i zavářet nebo lisovat na šťávy. Nasušit si dají i listy. Obsahují stejné látky jako plody, jen v menším množství. Pravidelné používání rakytníkového džemu zvyšuje obranyschopnost organismu. Sirup z něj se podává preventivně při nachlazení.

Rakytníkový sirup

Autor: iStock

Suroviny:

  • 50 g plodů rakytníku
  • 250 ml vody
  • med

Postup:

Plody rakytníku omyjte, rozpulte a nechte přes noc nabobtnat v 250 ml vody. Směs přiveďte k varu a poté protlačte sítem. Doslaďte medem a sirup nalijte do sterilní, dobře uzavíratelné lahve a uchovávejte v ledničce. Užívá se 1 lžíce denně.

Rakytníkový olej

Autor: iStock

Je skvělý na zvýšení imunity, regeneruje a dokonce pomůže i s léčbou popálenin! Umí pomoci i při zažívacích obtížích a bolestech žaludku.

Co budeme potřebovat?

  • sušené plody rakytníku
  • za studena lisovaný olivový olej
  • lahvičku

Postup:

Rakytníkové bobulky zalijeme olejem, aby byly celé ponořené, a necháme stát alespoň 3 týdny na místě s pokojovou teplotou. Každý den směs protřepáváme. Nakonec scedíme a plody propasírujeme. Takto hotový olej nalijeme do sklenice, kterou skladujeme v suchu a chladu.

Rakytníkový džem

Autor: iStock

Kyselý džem plný vitamínu se bude hodit skvěle na palačinky nebo na cukroví.

Suroviny:

  • 1 kg rakytníku
  • 1 kg cukru krystal

Postup:

Je velmi podobný, jako u rybízu. Bobulky rakytníku obereme, omyjeme a pomocí mlýnku propasírujeme. Pokud mlýnek nemáte, plody rakytníku rozvařte a propasírujte přes utěrku s jemnými vlákny. Vzniklou šťávu přivedeme k varu, přidáme cukr a ještě alespoň 5 minut povaříme. Ihned nalijeme do skleniček a otočíme dnem vzhůru.

Rakytníkový med

Autor: profimedia.cz

Výroba medu snad snadnější být už nemůže. Stačí rozmixovat omyté bobulky rakytníku, propasírovat přes sítko, dokud v něm nezbudou jen slupky a zrníčka. Vzniklou kaši zamícháme do tekutého včelího medu a je hotovo. Na zvýšení imunity užívejte alespoň jednu lžičku denně.