Velký bylinkový herbář: Která zlepšuje trávení, ulevuje od bolestí nebo posiluje vlasy a nehty?
-
O tom, že některé rostliny mají léčivé účinky, věděli už naši předkové v pravěku. A ačkoli se na bylinky postupem času tak trochu zapomnělo, v současné době znovu objevujeme jejich kouzlo. Své místo si našly nejen v alternativní medicíně, ale také v kuchyni. Za jejich comeback může trochu móda bio, inspirace evropskými kuchyněmi, farmářské trhy a další vlivy.
Bylinky jsou zkrátka trendy. Věděli jste třeba, že když kořeníte maso majoránkou, prokazujete tím službu i svému zažívání? Jaké léčivé vlastnosti vlastně mají jarní kvítka? Kde je najít a jak je pěstovat? Připravili jsme pro vás malý herbář na pokračování, kde najde odpověď každý bylinkář – začátečník! V dnešním článku jsme se zaměřily už na konkrétní bylinky a jejich báječné účinky...
Určitě si nenechte ujít ani předešlý díl: Velký bylinkový herbář: Která pomáhá na migrény, trávení nebo zvýší chuť na sex?
A pokud vás zajímá vás, kam pro bylinky a jak je správně pěstovat, určitě si přečtěte i tento díl: Velký bylinkový herbář. Jak na pěstování?
- 1.
Plicník lékařský (Pulmonanaria officinaalis)
Autor: istock.czJak už sám název napovídá, tahle bylinka umí ulevit od dýchacích obtíží, ale i menstruačních bolestí. Obsahuje také vitamin C, takže posiluje imunitu.
Kde roste?
Vyhledává spíš stín, najdeme jej proto na okrajích listnatých lesů a v křovinách.
Co s ním?
Sbírá se celá nať, kterou můžeme použít do polévek, salátů nebo domácích ovocných šťáv. Plicník nesmějí, kvůli obsahu alkaloidů, konzumovat těhotné ženy.
- 2.
Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
Autor: istock.czV dětství jste se jí možná báli, protože nebezpečně žahala. Přesto je kopřiva jednou z nejčarovnějších rostlin, které u nás rostou. Čistí krev, snižuje hladinu cukru v krvi, má příznivý vliv na slinivku břišní i na střeva. Také se podává jako podpůrná léčba při různých virových a bakteriálních onemocněních.
Kde roste?
Vyhledává vlhko, najdeme ji proto na pasekách, podél cest na kraji lesa, ale i v parcích.
Co s ní?
Na jaře lze zužitkovat celou rostlinku a v kuchyni si ji opravdu zamilujete. Skvěle chutná třeba kopřivový špenát, všem dobře známá nádivka, ale také třeba zapečené brambory s kopřivami. Dobře omyté listy osvěží každý drink.
- 3.
Bříza bělokorá (Betula pendula)
Autor: istock.czNeomylně ji poznáte podle strakatého kmene a trojúhelníkových listů. Bříza byla v pohanských kulturách velmi uctívaným stromem. Je účinným pomocníkem při problémech s ledvinami, revmatismu, zlepšuje trávení a bojuje proti celulitidě.
Kde roste?
V listnatých a smíšených lesích nebo samostatně na skalkách. Vyžaduje dostatek světla.
Co s ní?
Sbírají se mladé listy a pupeny. Z nich lze připravit vynikající březové víno nebo chutný bylinkový čaj. Stromová kůra se používá na obklady při bolestech pohybového aparátu.
- 4.
Máta peprná (Mentha piperita)
Autor: istock.czVe světě patří k nejvyužívanějším bylinám. Posiluje nervovou soustavu, známá je ale především díky svým příznivým účinkům na trávení. Kromě toho osvěžuje dech a ulevuje od bolesti zubů a dásní. Při vaření se používá do rizot, dezertů, lze z ní ale také připravit vynikající sirup.
Jak na ni?
Má ráda polostín, proto ji nedávejte na okenní parapet. Dařit se jí bude třeba na jídelním stole. Zeminu promíchejte s pískem a pravidelně ji zalévejte. Jen dávejte pozor, aby půda nebyla vlhká až moc. Opatrní buďte i s hnojivem. Díky pravidelnému zastřihávání se vám rostlinka bude hezky košatit.
- 5.
Kopr vonný (Anethum graveolens)
Autor: istock.czNehodí se jen do tradiční omáčky, ale také do dipů, pokrmů z ryb, salátů nebo ke kuřeti. Obsahuje řadu minerálních látek, například vápník a fosfor, které posilují nehty a vlasy. A pokud vás trápí škytavka, prý není nic lepšího než přežvýkat koprová semena.
Jak na něj?
Kopr nemá žádné zvláštní nároky. Květináč můžete postavit na okno k ostatním rostlinám. Zemina mu stačí obyčejná, co má rád, je dostatek vody.
- 6.
Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis)
Autor: istock.czUpravuje potíže spojené s nízkým krevním tlakem, zmírňuje nervové vypětí, má desinfekční účinky. Kromě toho může ženám pomoci vyvolat menstruaci, protože zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů. Vynikající je k pečeným bramborám i do salátů. Provoní ale také králičí či telecí maso.
Jak na něj?
V domácím prostředí si musí zvykat postupně, proto ho nejdřív dejte na méně prosluněné místo a až později jej přesouvejte blíže k oknu. Nemá rád přemokření, proto pozor při zalévání. Rozmarýn také nesnese zimu. Pokud jej chcete dávat na balkon, počkejte raději až do začátku června.