Jozefínina marmeláda z červeného pomeranče s rakytníkem zabodovala na světové soutěži a získala ocenění Worlďs Original Marmalade. A to byl důvod, proč si ji prestižní obchod Fortnum a Mason v centru Londýna vybral do svého sortimentu.
„Jsem ráda, že je moje marmeláda, jako jedna z mála v soutěži, zaujala. Premiéru bude mít 13. května, kdy v tomto obchodě začíná tzv. marmeládový týden. Bude se prodávat rok, to je dost času na to, aby ji někdo z královské rodiny ochutnal,“ poznamenala s úsměvem česká královna marmelád.
Na soutěži zabodovala i s jinými marmeládami. Další zlato získala za červený pomeranč s portským, bronzem porota ocenila novinky, marmelády v kombinaci pomeranč nebo červený pomeranč s čajem a bergamotem. Cena za cenou Jozefína Růžičková z Prachatic získala na prestižních světových soutěžích už pěknou řádku ocenění. Boduje pravidelně se svými marmeládami, ve kterých kombinuje netradiční chutě. Sází při tom na vysoký podíl ovoce a kvalitní suroviny, které si sama vybírá u soukromých malopěstitelů. Ať už jde o citrusy, které vozí ze Sicílie, nebo domácí ovoce. Marmelády vaří sama.
Kombinace bez hranic
Rada Jozefíny hospodyňkám? Podle ní je ideální při kombinování netradičních chutí popustit uzdu fantazii. „Na soutěži jsem uspěla i s marmeládami z pomerančů a výluhu z čaje Earl Grey a bergamotem. Marmeláda s čajem byla nová soutěžní kategorie. Nikdy dřív jsem o tom neslyšela. Vařila jsem to poprvé a povedlo se. Kombinace prostě nemají hranice a stále se dá přijít s něčím novým,“ usmívá se.
Marmeláda z krvavých pomerančů s portským nebo rakytníkem
POTŘEBUJETE: ✔ 1 kg bio krvavých pomerančů ✔ šťáva z 2 krvavých pomerančů ✔ 1l vody ✔ šťáva z 1 citronu ✔ 1250 gramů cukru (dle zralosti) ✔ 28 gramů citrusového pektinu.
POSTUP:
- Pomeranče důkladně omyjeme. Nakrájíme na tenké proužky nebo kolečka, vyndáme z nich semínka. Dáme do hrnce, zalijeme pomerančovou šťávou a vodou a vaříme, dokud není kůra měkká.
- Pektin smícháme se 2 lžícemi cukru a za stálého míchání vsypeme do džemu. Povaříme pár minut. Přidáme zbytek cukru a vaříme 5 – 10 minut, dle požadované hustoty. Nakonec přidáme podle chuti portské nebo rakytníkovou šťávu.
- Horkým džemem naplníme vypařené suché sklenice (stačí umyté dát na 10 minut do trouby na 100 °C), zavřeme, a buď ještě zavaříme v zavařovacím hrnci, nebo uložíme do chladu a temna.
Král Karel III. na návštěvě Německa: Učil se vyrábět sýry Reuters