Rychlé velikonoční recepty: Mazanec i jidáše bez droždí! A beránek naslano
-
Beránek, mazanec nebo jidáše různých tvarů a velikostí na velikonoční stůl zkrátka patří. Pokud nemůžete sehnat droždí, nezoufejte! Připravili jsme výtečné recepty, které se bez něho obejou. A beránek je tentokrát naslano!
- 1.
Nádivkový beránek
Suroviny: 350 g uzeného boku, 4 rohlíky, 100 g baby špenátu, 200 ml polotučného mléka, 4 vejce, ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř, strouhanka, máslo na vymazání.
Postup:
- Maso a rohlíky nakrájíme na kostky. Špenát spaříme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- Nakrájené rohlíky zalijeme v míse mlékem s rozšlehanými žloutky, osolíme, opepříme, přidáme muškátový oříšek a necháme nasáknout.
- Do směsi zapracujeme maso a špenát a opatrně sem vmícháme tuhý sníh z ušlehaných bílků. Pokud je těsto moc řídké, přisypeme strouhanku podle potřeby.
- Těsto poté přesuneme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy, zaklopíme a pečeme při 175 °C přibližně 90 minut. 10 minut před koncem pečení sejmeme vrchní díl formy a dopečeme nezakryté, aby se na nádivce vytvořila křupavá kůrka.
- 2.
Rychlý tvarohový mazanec
Suroviny: 250 g měkkého tvarohu, 150 g moučkového cukru, 150 g másla, 2 vejce + na potření, 5 lžic mléka, 2 lžíce rumu, 500 g hladké mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, hrst rozinek a mandlí.
Postup:
- Smícháme tvaroh, cukr, rozpuštěné máslo, 2 vejce, mléko a rum.
- Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech ji zapracujeme do tvarohové hmoty. Nakonec vmícháme rozinky a část nasekaných mandlí.
- Vzniklé těsto dáme na pomoučněný vál a vypracujeme z něho buď jeden velký, nebo dva menší mazance. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi a vršek nařízneme do kříže.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 15 - 20 minut, pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě dalších 40 minut dozlatova.
- 3.
Super rychlé jidáše s medem
Suroviny: 1 balíček listového těsta, 1 lžíci mleté skořice, 4 lžíce pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 g rozinek, vejce a med na potření.
Postup:
- Listové těsto rozválíme na plát o síle 3 mm. Rovnoměrně posypeme skořicí smíchanou s cukrem a rozinkami. Těsto svineme do rolády a krájíme na kolečka široká asi 2 cm.
- Kolečka přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. Vložíme trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 20 – 30 minut dozlatova. Ještě horké jidáše potřeme na povrchu rozehřátým medem.