Pondělí 5. června 2023
Svátek slaví Dobroslav, zítra Norbert
Oblačno, déšť 21°C

Velikonoce v plné parádě: Hrníčkový beránek, makový mazanec i medové jidáše

/
  • Recepty na velikonoční pečení.
    29. března 2023 ● 08:56

    K jedné z mnoha velikonočních tradic patří půst. Není to obyčej zrovna dvakrát příjemný. 40 dní bez masa, vajec a mléčných produktů, navíc s jedním povoleným jídlem denně, je výzvou i pro otrlé. Za jeho dodržení ovšem následuje sladká odměna. Takže kterou si vyberete vy? Nadýchaný mazanec, žluťoučkého beránka či medové jidáše?

  • 1.

    Jidáše

    POTŘEBUJEME: ✔ 1 kg polohrubé mouky ✔ 150 g cukru krupice ✔ 220 – 250 ml mléka ✔ 2 žloutky ✔ 150 g hery (máslová příchuť) ✔ 1 kostku droždí ✔ špetku soli ✔ sůl na potření ✔ med na pokapání

     

    Postup: Do 200 ml vlažného mléka dáme lžíci mouky a lžíci cukru, rozmícháme a narobíme celé droždí. Necháme vzejít kvásek. Mezi tím si prosejeme do mísy mouku se špetkou soli a cukrem. Smícháme ideálně v kuchyňském robotu. K mouce s cukrem vlijeme kvásek. Přidáme žloutky, rozpuštěnou heru s máslovou příchutí a vymícháme do konzistence hladkého nelepivého těsta.

     

    Pokud je příliš hutné, naředíme mlékem. Těsto necháme asi hodinu pod utěrkou kynout na teplém místě. Poté si jej rozdělíme asi na 25 stejně velkých kousků. Vyválíme z nich úzké hady a tvarujeme spirály nebo šneky, fantazii se meze nekladou.

     

    Necháme na plechu čtvrt hodinky dokynout, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na cca 20 minut, dokud nejsou jidáše krásně zlatavé. Ještě teplé je pokapeme medem a trochou másla.

     

    Jak to s nimi je...

     

    Jidáše se tradičně připravovaly na Zelený čtvrtek – den odpuštění. Podle Bible byl Jidáš jedním z dvanácti apoštolů, který zradil Ježíše Krista za 30 stříbrných. Toto sladké pečivo mívá tvar smotaného provazu, čímž odkazuje ke skutečnosti, že se Jidáš pod tíhou svého činu oběsil.

  • 2.

    Zdravý makový mazanec

    POTŘEBUJEME: ✔ 300 g celozrnné špaldové mouky ✔ 300 g hladké pšeničné mouky ✔ 100 g třtinového cukru ✔ 120 g másla ✔ 3 žloutky ✔ 40 g droždí ✔ 200 ml mléka ✔ 60 g rozinek ✔ citronovou kůru ✔ muškátový oříšek ✔ 50 g lískových ořechů ✔ 50 g máku ✔ sůl

     

    Postup: Do 3 lžic vlažného mléka rozmícháme lžíci cukru, lžíci pšeničné mouky a rozdrobíme droždí. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, špetku soli a špetku mletého muškátového oříšku. Nastrouháme kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu, přilijeme kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme tužší těsto. Dle potřeby přiléváme mléko.

     

    Těsto pak přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky, hrubě nasekané lískové oříšky a mák. Těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme dva bochánky, které potřeme bílkem a posypeme mákem. Vrchy mazanců rozřízneme do kříže a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 45 minut.

     

    Říkalo se mu svěcenec

     

    Mazanec patří k nejstaršímu obřadnímu pečivu. První recepty na něj se objevují už na konci 15. století. Zpočátku se do těsta nedával cukr, nýbrž sladká smetana. Pekl se o Bílé sobotě a v neděli s ním hospodyně chodily do kostela pro svaté pomazání neboli posvěcení. Odtud také pochází jeho název – nejprve se mu totiž říkalo svěcenec.

  • 3.

    Velikonoční perníčky

    POTŘEBUJEME: ✔ 140 g moučkového cukru ✔ 400 g hladké mouky ✔ 2 lžíce medu ✔ 100 g másla ✔ 2 vejce ✔ 1 lžičku jedlé sody ✔ 2 lžičky perníkového koření

     

    POSTUP: V mikrovlnné troubě nebo rendlíčku rozpustíme tuk s medem. Přimícháme celá vejce a nakonec všechny sypké ingredience. Dobře propracujeme, přetáhneme potravinářskou fólií a necháme těsto do druhého dne odležet. Poté z něj vyválíme 3 – 5 mm silný plát a pomocí vykrajovátek tvoříme perníčky.

     

    Dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C, dokud nebudou mírně růžové. Poté je potřeme rozšlehaným vejcem. Perníčky zdobíme dle vlastní fantazie rozpuštěnou čokoládou, klasickou bílkovou polevou nebo kupovanou barevnou glazurou.

  • 4.

    Hrnkový jablečný beránek

    POTŘEBUJEME: ✔ 1 hrnek krupicového cukru ✔ 1 hrnek polohrubé mouky ✔ 1 hrnek hladké mouky ✔ 2 lžičky kypřicího prášku ✔ ¾ hrnku rozpuštěného másla ✔ 2 lžičky strouhané citronové kůry ✔ 4 vejce ✔ 1 hrnek mléka ✔ 2 nastrouhaná jablka ✔ 2 lžičky skořice ✔ ½ hrnku plátkových mandlí

     

    NA DOZDOBENÍ: ✔ 1 bílek ✔ 150 – 200 g moučkového cukru ✔ 1 lžičku citronové šťávy ✔ 2 hřebíčky

     

    POSTUP: Mouku smícháme s práškem do pečiva a s cukrem. Přidáme máslo, strouhané jablko, citronovou kůru, skořici, mléko, mandle a vejce. Vypracujeme hladké těsto, vlijeme do dobře vysypané formy na beránka (asi 5 mm pod okraj) a přiklopíme druhou částí formy. Pečeme při 180 °C 45 – 60 minut. Propečení vyzkoušíme pomocí špejle. Po upečení necháme formu odstát v chladu.

     

    Vyšleháme bílek s cukrem a citronovou šťávou do hustší polevy. Pak beránka vyklopíme, přelijeme připravenou polevou, na krk mu uvážeme mašli a místo očí zapíchneme hřebíčky. Pokud polevu nechceme, stačí beránka pocukrovat moučkovým cukrem.

     

    Sladké obětování

     

    Už od středověku je beránek vnímán jako symbol obětování Ježíše Krista za lid a spásu světa. A proč má sladká dobrota právě tento tvar? Údajně pro to, že právě jehně jedl Ježíš při poslední večeři s apoštoly. Jako sladké pečivo se poprvé začal péct až v 17. století, protože v té době bylo jehněčí maso nedostatkovým zbožím. Představuje nevinnost a peče se obyčejně na Bílou sobotu.

  • 5.

    Muffiny pro koledníky

    POTŘEBUJEME: ✔ 120 g másla ✔ 120 g krystalového cukru ✔ 2 vejce ✔ 1 lžičku strouhané pomerančové kůry ✔ 120 g čokolády na vaření ✔ 150 g hladké mouky ✔ 1 balíček prášku do pečiva

     

    NA POLEVU: ✔ 200 g pomazánkového másla ✔ 125 g másla ✔ 450 g moučkového cukru

     

    POSTUP: Máslo s cukrem utřeme do pěny. Do ní po jednom zašleháme vejce. Přidáme strouhanou pomerančovou kůru, nasekanou čokoládu a nakonec mouku s práškem do pečiva. Zlehka promícháme. Papírové košíčky na muffiny naplníme pomocí lžíce těstem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut. Než muffiny vychladnou, připravíme si polevu. Smícháme pomazánkové máslo s rozměklým máslem, přisypeme moučkový cukr. Šleháme tak dlouho, dokud poleva není nadýchaná. Na vychladlé muffiny ji pak nanášíme buď zdobítkem, nebo lžící.

    Fotogalerie
    5 fotografií

    Tvarohový beránek: video recept na velikonoční klasiku

    Video
    délka: 02:04.35
    Video se připravuje ...

    Tvarohový beránek: Video recept na velikonoční klasiku 

Video se připravuje ...
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy