Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zázračný rakytník má sklizeň: Vyrobte si elixír života!

/
  • Rakytník je skutečný přírodní poklad. Znáte ho?
    8. října 2018 ● 12:06

    Oranžové bobule na dálku září z podzimních keřů a právě teď je ten správný čas na jejich sklizeň!  Bobule rakytníku obsahují kromě vitamínu C také vitamíny A, řadu béček a  také vitamín D. Rakytník zvyšuje imunitu, podporuje trávení a krevní oběh a regeneruje oční rohovku. A pozor! Pomůže i k lepší náladě!

     

  • 1.

    Při sklizni pomůže mráz

    Rakytník má trnité větve a bobule snadno praskají, takže sklizeň je složitější. Doporučuje se počkat do prvních mrazů a pak bobulky setřást. Další možností je ostříhat větvičky s plody, dát je do mrazáku a bobule sklepnout potom.

     
    Rakytník řešetlákový
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Co udělat s rakytníkem?

    Rakytník využívalo tibetské, mongolské a indické lidové léčitelství po celé generace, hlavně jako podporu při rekonvalescenci. Rakytníkové bobule se dají konzumovat čerstvé (takové mají nejsilnější účinek), suší se i zavařují. Ze semen se lisuje olej.

    Autor: Shutterstock
     

  • 3.

    Elixír života

    Potřebujete: 1 díl rozemletého rakytníku, 3 díly alkoholu (vodky nebo bílého rumu).

    Postup: Smíchejte bylinu s destilátem a v uzavřené lahvi nechte louhovat tři týdny, občas protřepejte. Pak sceďte a přelijte do čistých tmavých lahví. Likér užívejte třikrát denně po 15 kapkách.

     

    Elixír z rakytníku si snadno připravíte doma.
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Zdravý ocet

    Potřebujete: 2 lžíce rakytníkových plodů, ½ litru kvalitního jablečného octa.

    Postup: Bobule rozmačkejte, vložte do lahve se širokým hrdlem, zalijte octem, zašroubujte a nechte 3 dny louhovat. Denně protřepejte, aby se uvolnily léčivé látky. Potom přeceďte, ocet nalijte do skleněné lahve, pevně zazátkujte a uchovávejte v chladničce.

     

    Autor: Shutterstock

  • 5.

    Zdravotní čaj

    Potřebujete: 2 čajové lžičky rakytníkových plodů, 2 dl vroucí vody.

    Postup: Bobule přelijte vařící vodou a nechte 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby čaj dobře sceďte, plody se snažte co nejvíc vymačkat.

     

    Rakytník řešetlákový
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Prášek na imunitu

    Dobře usušené rakytníkové bobule pomelte nebo rozmixujte na prášek. Ten uchovávejte v tmavé skleněné nádobě. Pro povzbuzení imunity užívejte denně špetku prášku, kterou zapijte 2 dl vlažné vody.

     

    Rakytník
    Autor: shuterstock.com

  • 7.

    Lahodný med

    Potřebujete: 1 dl čerstvě vylisované rakytníkové šťávy, 3 dl kvalitního tekutého medu.

    Postup: Šťávu a med smíchejte, směs nalijte do sklenice, dobře uzavřete a skladujte v chladu a temnu. Užívejte 1x denně jednu čajovou lžičku.

     

    Rakytníkový med
    Autor: profimedia.cz

  • 8.

    Léčivý olej

    Potřebujete: 2 lžíce drcených sušených bobulí, ½ litru panenského olivového (můžeme však použít i sezamový) oleje, 1 lžíci lihu.

    Postup: Sušené plody zalijte olejem a nechte 14 dní louhovat. Denně protřepejte kvůli uvolnění léčivých látek. Po 14 dnech přeceďte, do hotového oleje přimíchejte líh a uskladněte na chladném místě. Užívejte po 1 lžičce  denně. Hodí se i k ošetřování ran, popálenin a omrzlin.

    Rakytník stále častěji najdete ve volné přírodě.
    Autor: Shutterstock.com

Dnešní horoskopy