Dopřejte své imunitě bylinkovou kúru: 5 rad, jak na to!
-
V zimních měsících je naprosto nezbytné udržovat » ve formě« naši imunitu. Ideálně za pomoci bylinek. Poradíme, jak na to.
- 1.
Echinacea jedině z kořene
O jejích blahodárných účincích věděli již domorodí indiáni, kteří její kořen žvýkali téměř při všech zdravotních obtížích. Právě v kořeni je totiž nejvíce aktivních látek a tak je důležité, z jaké části rostliny je přípravek, který si hodláte koupit, vyroben. Navíc by se mělo jednat o extrakt z kořene, nikoliv o výrobek z pomletého kořene. Extrakt je totiž čtyřnásobně účinnější. Echinacea zvyšuje odolnost proti infekcím, ničí řadu bakterií, virů i plísní. „Pokud užíváte echinaceu preventivně, pro posílení imunity, berte ji 5 až 6 dnů, pak na dva dny přerušte a kúru opakujte po dobu 5 až 6 týdnů. Při již probíhající nákaze ji podávejte každé 4 hodiny,“ radí odborník na bylinky Jiří Pantůček.
- 2.
I bylinky se musí umět kombinovat
Bylinkami nemůžu nic zkazit, říkáme si a pijeme nejrůznější čaje, užíváme tobolky a kapky. Ale pozor! „Účinky některých bylin mohou jít i proti sobě nebo jedna snižuje přínos druhé,“ varuje Pantůček. Proto byste spíše než na »domácí mix« měli vsadit na speciální bylinné přípravky vyvinuté odborníky a pořídit si tobolky či kapky, které obsahují kombinaci nejúčinnějších bylin ve správných poměrech.
- 3.
Vitamíny, vitamíny, vitamíny
V zimě je to složitější, místo salátu si radši dáme talíř teplé polévky a regály s ovocem rozhodně nejsou tak pestré jako v létě. I přesto by ovoce a zelenina měly tvořit značnou část našeho jídelníčku. Pokud zrovna nechcete chroupat mrkev nebo vám nechutná syrové zelí, vsaďte na kapustu, brokolici nebo třeba květák, obsahující hodně vitamínu B a C, a připravte je v páře. To je totiž nejšetrnější způsob tepelné přípravy pro zachování vitamínů. Pomeranče a mandarinky jsou pak zimní klasikou. Nezapomínejte ale ani na jablka, dostupná celou zimu – ovoce, které vyrostlo nedaleko, je přeci jenom nejzdravější.
- 4.
Nebojte se »hodných« bakterií
Slovo bakterie nás vždycky vystraší. „Ale pozor, některé působí protizánětlivě a v organizmu je tudíž potřebujeme. Právě rovnováha mezi dobrými a špatnými bakteriemi v trávicím ústrojí je pro naši imunitu klíčová,“ vysvětluje Jiří Pantůček. »Hodné« bakterie najdete třeba v jogurtech, kefíru nebo podmáslí. Podle nových studií jsou ale také v kávě nebo ve víně. Šálek či skleničku si tedy můžete dopřát bez výčitek.
- 5.
Zlatá rada na závěr? Spěte a nestresujte se!
Je to takříkajíc rada k nezaplacení. Přesto pro mnohé z nás takřka nesplnitelná! Nestresovat se a více odpočívat v dnešním uspěchaném světě. Je to ale základ, bez kterého tělo strádá. Zkuste si ale přispat alespoň o víkendu, nebo si třeba »dejte dvacet« po nedělním obědě.
Zdroj: www.topvet.cz