Cukr se jedem stává proto, že ho jíme moc. Není na něm nic jedovatého ani nepřírodního. O vysvětlení, která že sladidla jsou přírodní, jsme požádali výživovou odbornici ze společnosti Country Life Lubomíru Chlumskou: „Jsou to všechna ta získaná z přírodních surovin. Tedy běžný cukr, vyráběný z cukrové řepy, i ten třtinový. Jsou to včelí med i různé druhy sirupů, například datlový, javorový nebo agávový. Všechna jsou jakožto sladidla ze zdravotního hlediska srovnatelná. Některá sladidla navíc obsahují maličké množství minerálů nebo antioxidantů. Zásadně se ovšem jednotlivá sladidla liší chuťově a často se mohou lišit tím, jak je používáme v kuchyni.

Jak nejlépe sladit? Jednoduchá odpověď je: používejte přírodní sladidla a slaďte střídmě a zároveň tak, aby vám pokrm nebo nápoj stále chutnaly. Nemá přece smysl upéct si dort, který bude zdravý a skoro bez cukru, ale na kterém si nepochutnáte. Je dobré naučit své chuťové buňky, aby se staly citlivější na sladkou chuť. Díky tomu budete moci pro stejný požitek z jídla sladit méně. Zkrátka zkuste obecně omezit množství sladidel v pokrmech a nápojích, které konzumujete. „Postupně zjistíte, že vám stačí používat méně a méně cukru, medu či sirupu. A pak vám najednou káva s dvěma lžičkami cukru bude připadat přeslazená,“ radí Lubomíra Chlumská. K střídmějšímu slazení vám pomůže vyhrát si s dalšími chutěmi. Když přidáte například skořici nebo vanilku, rázem pokrm získá další rozměr a cukru bude potřeba méně.

Čekankový sirup

Autor: www.ketomix.cz

Od ostatních sirupů se zcela liší minimálním množstvím kalorií a zároveň vysokým obsahem vlákniny. Má neutrální chuť, sladí stejně dobře jako cukr. Ve srovnání s ostatními sirupy má dvaapůlkrát méně kalorií, ve srovnání s medem dvakrát méně. Sirup se vyrábí z kořene čekanky a jde vlastně o tekutou čekankovou vlákninu. Tím jeho mimořádnost ještě roste, vlákniny většinou míváme ve stravě nedostatek a přijímat ji ve sladidle je výhra. Použití sirupu je zcela univerzální. Lidé, kteří nejsou zvyklí na vyšší příjem vlákniny, by jej alespoň zpočátku měli konzumovat střídmě, aby nezpůsoboval nadýmání. Na okraj: správné označení pro čekankový sirup je čekankové slazení, ukládá to tak potravinářská legislativa.

MED

Autor: iStock

Včelí med se odpradávna oužívá nejen ke slazení, ale i jako lék. Obsahuje užitečné antioxidanty a enzymy, také určité množstpví minerálů. A velmi známé jsou jeho antibakteriální účinky. Některé látky se vysokou teplotou ničí, med by se proto neměl zahřívat na více než 45 °C. Do čaje med dávejte až 5 minut po uvaření. Ani jeho použití při pečení není ideální. Medu zkrátka sluší studená kuchyně – výborný je do zálivek. V teplých pokrmech ho nejlépe přidávejte až při dokončování.

STÉVIE

Autor: iStock

Tropická rostlina stévie sladká produkuje velmi sladké lístky. Z nich se získává sladidlo stévie, které umí nahradit dříve velmi oblíbená umělá sladidla používaná do kávy nebo čaje. Stévie má vysokou sladivost, je asi 300x sladší než cukr, proto se často vyrábí ve formě malých tabletek právě pro slazení nápojů. Jinak ji můžete používat zcela univerzálně, stejně jako cukr.

Palačinky s ovocem

Autor: istock.com

CO BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 500 ml mléka
  • 5 g sladidla Irbis z rostliny stévie
  • 200 g pšeničné hladké mouky 
  • vejce
  • 200 g měkkého tvarohu
  • špetku soli
  • olej na smažení

POSTUP:

Vejce rozdělíme na žloutek a bílek. V mléce ruční metličkou rozšleháme mouku, sladidlo, žloutek a sůl tak, až je směs hladká a bez hrudek. Z bílků ušleháme sníh a přimícháme ho do těsta. Pánvičku rozpálíme, dáme pár kapek oleje, naběračkou nalijeme těsto, které opatrně rozlijeme po celém povrchu pánve a na mírném ohni usmažíme po obou stranách. Poté každou palačinku naplníme ovocem ze sezonní nabídky. Podle chuti přelijeme čokoládou.

Náš tip: Pro zvýraznění chuti těsta můžete přidat lžičku nastrouhané kůry z citronu nebo špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku.

 

Článek vyšel v časopise Blesk zdraví. Aktuálním čísle se dočtete, jak zvládnout úplněk, vše o lesní terapii nebo jaká kouzla umí levandule. Navíc k němu zdarma dostanete přílohu o zdravém slazení! Časopis koupíte v každé trafice, nebo si ho můžete objednat z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.