Neděle 24. září 2023
Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata
Oblačno 18°C

Šeřík nepatří jen do vázy! Zkuste si z něj vyrobit sirup nebo vafle

/
  • (Stockfood)
    25. dubna 2022 ● 06:00

    Na přelomu dubna a května podle počasí začíná kvést šeřík, který nás láká svými bílými až fialovými hrozny drobounkých kvítků a jejich vůní. Věděli jste, že šeřík nepatří jen do vázy?

    Natrhejte si v čistém prostředí pár rozkvetlých větviček a něco dobrého si z voňavých květů připravte. Pamatujte ale na to, že nic se nemá přehánět, a nechte také ostatním na keři část té rozkvetlé krásy. Při větší konzumaci byste mohli mít zažívací obtíže, takže všeho s mírou.

  • 1.

    Šeříkový sirup

    Autor: Stockfood

    Suroviny:

    • 150 g květů šeříku
    • 2 bio citrony
    • 1,5 l převařené vody
    • 1 kg krupicového cukru
    • 1 lžička kyseliny citronové

    Postup:

    Květy šeříku lehce očistíme a nasypeme do hrnce, přidáme plátky důkladně omytých citronů a zalijeme teplou vodou. Zakryjeme pokličkou a necháme do dalšího dne v chladu odstát. Druhý den scedíme tekutinu přes čisté bílé plátno, přidáme do ní cukr, přivedeme k varu a 5 minut povaříme, až se cukr zcela rozpustí. Do sirupu vmícháme kyselinu citronovou a stáhneme z ohně. Sirup rozlijeme do sterilizovaných lahví, necháme zchladnout a pak uzavřeme. Skladujeme v chladu a temnu.

    Doba přípravy: 40 minut + macerace, množství: 2,5 l, cena cca: 50 Kč.

  • 2.

    Květinové vafle

    Autor: Stockfood

    Suroviny:

    • 150 ml hladké mouky
    • 150 ml mléka
    • 1 vejce
    • 1 vanilkový cukr
    • 50 g rozpuštěného másla
    • ½ kypřicího prášku
    • špetka soli
    • hrst šeříkových květů
    • máslo na vymazání formy

    Postup:

    V misce rozšleháme mléko s vejcem, máslem a vanilkovým cukrem, pak do směsi postupně zašleháme směs mouky, kypřicího prášku a soli. Těsto necháme 10 minut odstát, pak do něj lehce vmícháme květy. Z těsta usmažíme v máslem vymazaných formách vafle.

    Doba přípravy: 50 minut, počet porcí: 2, cena cca: 60 Kč.

  • 3.

    Krémové řezy

    Autor: Stockfood

    Suroviny:

    Na těsto

    • 300 g polohrubé mouky
    • 120 g moučkového cukru
    • 4 vejce
    • 1 kypřicí prášek
    • 1 lžička vanilkového aroma
    • 4 lžíce horké vody
    • 100 ml oleje
    • 50 g kandované citronové kůry
    • špetka soli
    • tuk a hrubá mouka na formu

    Na ozdobení

    • 400 g mascarpone
    • 150 ml smetany ke šlehání
    • 160 g moučkového cukru
    • 1 čiré dortové želé
    • bezová šťáva podle chuti
    • květy šeříku

    Postup:

    Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak do ní vmícháme horkou vodu a olej, vanilkovou pastu, kůru, mouku s kypřicím práškem a nakonec pevný sníh z bílků a špetky soli. Těsto rozetřeme do vymazané a moukou vysypané formy s vyšším okrajem a upečeme při 175 °C do lehce zlaté barvy. Propečení zkusíme špejlí, pak necháme korpus vychladnout. V míse smícháme mascarpone s cukrem a pak do směsi lehce vmícháme ušlehanou smetanu. Krémem potřeme korpus a pak ho dáme do chladničky ztuhnout. Želé připravíme podle návodu s bezovou šťávou. Na krém rozložíme květy šeříku, zalijeme je želé a necháme v chladu ztuhnout.

    Doba přípravy: 70 minut + odležení, počet kousků: 12, cena cca: 200 Kč.

  • 4.

    V cukru

    Autor: Stockfood

    Čerstvými květy šeříku si můžeme ovonět cukr, ideálně třeba třtinový, který používáme při přípravě limonád. Do sklenice nasypeme vrstvu cukru, přidáme květy a opět je zasypeme cukrem. Takto vrstvíme, až bude sklenice plná. Sklenice zavřeme víčkem a skladujeme v chladu, použít můžeme zhruba za tři dny.

  • 5.

    V ledu

    Autor: Stockfood

    Do tvořítek vložíme očištěné květy šeříku, zalijeme je studenou vodou a necháme zmrazit. Ledové kostky můžeme přidávat do koktejlů nebo domácích limonád.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Vaše recepty. Kromě kouzlení s šeříkem v něm najdete spoustu skvělých receptů z italské kuchyně, dezert z pudinku nebo vaření s Romanem Stašou. Časopis zakoupíte v každé trafice.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy