Šeřík nepatří jen do vázy! Zkuste si z něj vyrobit sirup nebo vafle
-
Na přelomu dubna a května podle počasí začíná kvést šeřík, který nás láká svými bílými až fialovými hrozny drobounkých kvítků a jejich vůní. Věděli jste, že šeřík nepatří jen do vázy?
Natrhejte si v čistém prostředí pár rozkvetlých větviček a něco dobrého si z voňavých květů připravte. Pamatujte ale na to, že nic se nemá přehánět, a nechte také ostatním na keři část té rozkvetlé krásy. Při větší konzumaci byste mohli mít zažívací obtíže, takže všeho s mírou.
- 1.
Šeříkový sirup
Autor: StockfoodSuroviny:
- 150 g květů šeříku
- 2 bio citrony
- 1,5 l převařené vody
- 1 kg krupicového cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
Postup:
Květy šeříku lehce očistíme a nasypeme do hrnce, přidáme plátky důkladně omytých citronů a zalijeme teplou vodou. Zakryjeme pokličkou a necháme do dalšího dne v chladu odstát. Druhý den scedíme tekutinu přes čisté bílé plátno, přidáme do ní cukr, přivedeme k varu a 5 minut povaříme, až se cukr zcela rozpustí. Do sirupu vmícháme kyselinu citronovou a stáhneme z ohně. Sirup rozlijeme do sterilizovaných lahví, necháme zchladnout a pak uzavřeme. Skladujeme v chladu a temnu.
Doba přípravy: 40 minut + macerace, množství: 2,5 l, cena cca: 50 Kč.
- 2.
Květinové vafle
Autor: StockfoodSuroviny:
- 150 ml hladké mouky
- 150 ml mléka
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 50 g rozpuštěného másla
- ½ kypřicího prášku
- špetka soli
- hrst šeříkových květů
- máslo na vymazání formy
Postup:
V misce rozšleháme mléko s vejcem, máslem a vanilkovým cukrem, pak do směsi postupně zašleháme směs mouky, kypřicího prášku a soli. Těsto necháme 10 minut odstát, pak do něj lehce vmícháme květy. Z těsta usmažíme v máslem vymazaných formách vafle.
Doba přípravy: 50 minut, počet porcí: 2, cena cca: 60 Kč.
- 3.
Krémové řezy
Autor: StockfoodSuroviny:
Na těsto
- 300 g polohrubé mouky
- 120 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 kypřicí prášek
- 1 lžička vanilkového aroma
- 4 lžíce horké vody
- 100 ml oleje
- 50 g kandované citronové kůry
- špetka soli
- tuk a hrubá mouka na formu
Na ozdobení
- 400 g mascarpone
- 150 ml smetany ke šlehání
- 160 g moučkového cukru
- 1 čiré dortové želé
- bezová šťáva podle chuti
- květy šeříku
Postup:
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak do ní vmícháme horkou vodu a olej, vanilkovou pastu, kůru, mouku s kypřicím práškem a nakonec pevný sníh z bílků a špetky soli. Těsto rozetřeme do vymazané a moukou vysypané formy s vyšším okrajem a upečeme při 175 °C do lehce zlaté barvy. Propečení zkusíme špejlí, pak necháme korpus vychladnout. V míse smícháme mascarpone s cukrem a pak do směsi lehce vmícháme ušlehanou smetanu. Krémem potřeme korpus a pak ho dáme do chladničky ztuhnout. Želé připravíme podle návodu s bezovou šťávou. Na krém rozložíme květy šeříku, zalijeme je želé a necháme v chladu ztuhnout.
Doba přípravy: 70 minut + odležení, počet kousků: 12, cena cca: 200 Kč.
- 4.
V cukru
Autor: StockfoodČerstvými květy šeříku si můžeme ovonět cukr, ideálně třeba třtinový, který používáme při přípravě limonád. Do sklenice nasypeme vrstvu cukru, přidáme květy a opět je zasypeme cukrem. Takto vrstvíme, až bude sklenice plná. Sklenice zavřeme víčkem a skladujeme v chladu, použít můžeme zhruba za tři dny.
- 5.
V ledu
Autor: StockfoodDo tvořítek vložíme očištěné květy šeříku, zalijeme je studenou vodou a necháme zmrazit. Ledové kostky můžeme přidávat do koktejlů nebo domácích limonád.
Článek vyšel v časopise Blesk Vaše recepty. Kromě kouzlení s šeříkem v něm najdete spoustu skvělých receptů z italské kuchyně, dezert z pudinku nebo vaření s Romanem Stašou. Časopis zakoupíte v každé trafice.