Lidé s diabetem chodí na pravidelné kontroly. Tam lékař zjišťuje, jestli se nemoc daří zvládat. Nedávný průzkum však ukázal, že si cukrovkáři myslí, že jsou »v podstatě zdraví«. Jenže... Průzkum odhalil ještě další důležité obtíže diabetiků.

Pokud se je podaří odstranit, bude se lépe předcházet komplikacím cukrovky, jako jsou nemoci srdce, onemocnění ledvin, poruchy zraku či diabetická noha.

Falešný pocit zdraví

Nemocní bohužel nevnímají své onemocnění jako zásadní problém. Jeden z předních českých diabetologů, prof. MUDr. Martin Prázný to vysvětluje: „U cukrovky obvykle chybí »pocit nemoci«. Když vás bolí v krku či máte teplotu, půjdete k lékaři. Když budete mít zvýšený krevní cukr, nemusíte mít vůbec žádné příznaky a nemáte důvod se domnívat, že by bylo něco v nepořádku.“

Nedostatečná informovanost

O výsledcích své léčby se cítí být dobře informována pouze 1/3 pacientů. Pacienti nejlépe znají svůj krevní tlak (52 %), velmi málo však vědí o zvýšené hladině cukru v krvi, která vede k častému výskytu komplikací, jako jsou infarkt, cévní mozková příhoda a další už zmíněná onemocnění.

Pacienti tají informace před lékaři

Pacienti nebývají vždy k lékařům zcela upřímní. Pouze 38 % z nich lékaři přizná všechny chyby. Jeden diabetik se dokonce svěřil, že má velké potíže dodržovat dietu a před kontrolou u lékaře jí několik dní citrony a kyselé zelí. Snaží se tím snížit hladinu cukru v krvi. Obelže tedy lékaře, zkreslí výsledky, ale zadělává si na velké zdravotní problémy.

Chybování v léčbě

Z průzkumu vyplynulo, že průměrný pacient přiznává měsíčně 8 chyb v léčbě. Nejčastější jsou ty dietní. Mnoho nemocných si pochutná např. na sladkém. A to pak vede ke zhoršení nemoci a zvýšení zdravotních rizik.

Problémy dodržovat léčbu

Každý 10. pacient uvádí, že je pro něj velkým problémem dodržet všechny náležitosti nastavené léčby. Největší potíže mají cukrovkáři opět s užíváním léků (21 %) a zvládáním diety (15 %)

Potřeba je i podporující lékař

"Svým pacientům bych přál, aby dokázali dělat rozhodnutí, která jim prospívají, pomáhají předcházet komplikacím. Také bych jim přál empatické lékaře, kteří by je i přes veškeré prohřešky podporovali a hledali společné cesty k dosažení optimálních léčebných cílů. A samozřejmě mnoho štěstí a pevné zdraví, protože to potřebujeme všichni,” uzavírá prof. MUDr. Prázný.

Fotogalerie
3 fotografie

 

Video
Video se připravuje ...

Jídlo, které dodá energii - jak zatočit s jarní únavou Videohub