1. Jak sbírat květy bezu?
2. Recept na domácí bezový sirup
3. Osvěžující bezová limonáda

Keře bezu černého se nedají vysadit, prostě se jen vysemení na místě, kde samy chtějí, a proto bychom je v žádném případě neměli kácet. Na jaře nás bez překvapí svými bohatými latnatými květy, které se během léta a podzimu promění ve fialově černé kuličky, které keře zdobí až do zimy a stanou se krmením přezimujících ptáků. Bylo by ale škoda nechat květy a plody jen tak odplynout. Jeho květy využijete nejen v kuchyni, ale i jako přírodní všelék. Obsahují totiž řadu léčivých látek, které prospívají našemu tělu. Pomáhá při bolestech kloubů a revmatismu, čistí krev, působí močopudně, snižuje horečku, podporuje pocení a působí analgeticky. 

Jak na sběr?

Pokud se letos chystáte si z květů bezu něco dobrého nebo léčivého připravit, vydejte se na jeho sklizeň mimo město. Ideální doba sběru je ve slunný den kolem poledne. Jak na to? Nůžkami opatrně ostříhejte celá květenství, která jsou z jedné čtvrtiny nerozvitá a neobsahují uschlé květy. Rozložte je do plochého košíku na květiny v jedné vrstvě, aby se květy nezapařily. Doma pečlivě květenství zkontrolujte a zbavte je případného hmyzu. Pokud se chystáte bez sušit, ideální je rozvěsit květenství na šňůry v teplé místnosti, kde proudí vzduch. Pokud některá zhnědnou, vyřaďte je. Usušené květy opatrně vydrolte a skladujte je v tmavé prachovce se zabroušeným hrdlem, případně v bavlněném sáčku v suché místnosti.

Recept na bezový sirup

SUROVINY:

  • 500 g bezových květenství
  • 2 l vody
  • 3 bio citrony
  • 1 kg krupicového cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové

POSTUP:

Do větší sklenice dáme bezová květenství a plátky dobře omytých citronů. Vše zalijeme vroucí vodou. Zakryjeme pokličkou a necháme na chladném místě odstát do dalšího dne. Pak tekutinu slijeme přes čisté bílé plátno do hrnce, přidáme cukr a zahříváme na mírném ohni k varu, až se cukr rozpustí. Pokud chceme sirup uchovat delší dobu, ke konci přidáme kyselinu citronovou a necháme ji v sirupu rozpustit. Horký sirup nalijeme do sterilizovaných lahví a uzavřeme. Skladujeme v chladu a temnu, ředíme vodou nebo přidáváme do čaje.

Osvěžující bezová limonáda

Autor: iStock.cz

SUROVINY: 

10 velkých květů černého bezu

omytý citron

50 dkg cukru

4 litry vody

POSTUP:

Vodu svařte s cukrem, nechte vychladnout a přelijte do velké zavařovací sklenice. Přidejte bezové květy, kolečka citronu a sklenici zakryjte plátýnkem, přes které přetáhněte gumičku. Limonádu nechte týden stát v teple, ale ne na přímém slunci. Občas promíchejte. Přeceďte, slijte do lahví a podávejte s ledem.