Čtvrtek 19. května 2022
Svátek slaví Ivo, zítra Zbyšek
Polojasno 21°C

Pampeliškové šílenství je tu! Vyrobte si z nich sirup, likér nebo krém

/
  • (istock.cz)
    22. dubna 2022 ● 06:00

    V zeleném trávníku se z růžice zubatých listů zvednou duté stonky a na nich se rozvinou malá žlutá sluníčka. Vezměte košík a natrhejte si je v čisté přírodě. Ukážeme vám, jak je můžete užitečně zpracovat...

     

  • 1.

    Jak je sbírat a vybírat?

    Autor: istock.cz

    Na sběr pampeliškových listů se vydejte za slunného suchého dne. Vybírejte si jen čerstvé, plně rozkvetlé květy a nepoškozené listy. Květy nemusíte umývat, stačí je rozložit na čistý arch bílého papíru a chvíli nechat venku ležet, aby z nich vylezli brouci. Před použitím je ještě prohlédněte. Pampeliškové listy dejte do sítka, vyperte pod tekoucí studenou vodou a nechte okapat. Pokud plánujete zavařování nepravých kaparů, natrhejte si nerozvitá pampelišková poupata.

  • 2.

    Zlatý likér

    Autor: istock.cz

    Šťopička sladkého likéru neublíží. Ten náš je z celých pampelišek a má pozitivní účinky na játra a žlučník.

     

    SUROVINY:

    • 400 g květů pampelišek
    • po 150 g pampeliškových listů a kořenu
    • 400 ml převařené vody
    • 400 ml potravinářského lihu
    • 400 ml krupicového cukru

     

    POSTUP:

    Do velké zavařovací lahve nasypeme očištěné květy, pokrájené listy a kousky dobře omytých kořenů pampelišek. Zalijeme je rozvarem z vody a krupicového cukru a lihem. Promícháme a zavážeme pergamenovým papírem. Lahev postavíme na dva týdny na světlé místo a každý den lehce lahví zatřeseme, aby se obsah promíchal. Pak likér scedíme přes bílé plátno. Slijeme do menších lahví a uzavřeme. Skladujeme v suchu a temnu.

     

  • 3.

    Pampeliškové smoothie

    Autor: istock.cz

    Na jeho přípravu budeme potřebovat:

    • jedno zelené jablko Granny Smith
    • hrst mladých pampeliškových listů
    • hrst výhonků kopřiv
    • 100 g salátové okurky
    • lžíci medu
    • 150 ml minerální vody a led

    Do smoothie mixéru dáme omyté natrhané listy a výhonky, přidáme kostky jablka a okurky, med, pár kostek ledu, vše zalijeme vodou a rozmixujeme dohladka.

     

  • 4.

    Sluníčkový sirup

    Autor: istock.cz

    Připravte si do zásoby zdravý sirup z květů pampelišek a citronů. Můžete ho ředit stolní vodou, přidat do čaje nebo s ním lze přisladit salát z čerstvého ovoce.

     

    SUROVINY:

    • 500 g pampeliškových květů
    • 2 bio citrony
    • 1 kg krupicového cukru
    • 1,5 litru vody

     

    POSTUP:

    Citrony důkladně omyjeme a pokrájíme na plátky. Pak je spolu s květy pampelišek dáme do lahve, zalijeme je převařenou vodou, uzavřeme a necháme přes noc louhovat v chladu. Další den přecedíme tekutinu přes čisté bílé plátno, přidáme do ní krupicový cukr a krátce svaříme, až se cukr zcela rozpustí. Sirup slijeme do sterilizovaných lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu. Vydrží zhruba dva týdny.

     

    HOBBY TIP: Pokud chcete uchovat sirup delší dobu, přidejte ke konci vaření lžičku kyseliny citronové nebo konzervačního přípravku a nechte je v tekutině rozpustit.

     

  • 5.

    Nepravé kapary

    Autor: istock.cz

    Naložte si s námi nerozvitá poupata do slaného nálevu. Pampeliškové kapary dobře chutnají k pečenému masu, sýru nebo tatarskému bifteku.

     

    SUROVINY:

    • 200 g poupat pampelišek
    • 150 g soli
    • pár lžic bílého vinného octa
    • 1 sáček hořčičných semínek

     

    POSTUP:

    Poupata očistíme a zbavíme spodních zelených lístků. Pak je vrstvíme do menších skleniček a prosypáváme solí a semínky. Nakonec do každé sklenice dáme trochu horkého vinného octa. Uzavřeme víčky a necháme v chladu zhruba pět dnů odstát, pak můžeme začít konzumovat.

     

  • 6.

    Krém na pleť a klouby

    Autor: istock.cz

    Z přírodních surovin a čerstvých květů si připravte jemný hydratační krém, který ulevuje bolavým kloubům.

     

    SUROVINY:

    • 100 g žlutých okvětních lístečků
    • 100 ml zastudena lisovaného oleje
    • 50 g včelího vosku

     

    POSTUP:

    Lístečky necháme dva dny rozložené na čistém bílém papíru uvadnout. Pak je dáme do sterilizované sklenice, zalijeme olejem, zavřeme a necháme deset dnů na světlém místě macerovat, pak olej scedíme přes čisté plátno. Olej nalijeme do plechové misky, přidáme včelí vosk a za stálého míchání necháme rozehřát ve vodní lázni. Tekutinu slijeme do menších skleniček a necháme ztuhnout.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V dubnovém čísle najdete recepty na jarní saláty, nápady, jak osázet truhlíky, nebo tip na swap květin. Aktuální vydání zakoupíte v každé trafice nebo si ho můžete objednat v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy