Recepty z fialek:
Sirup
Kandované fialky
Čaj
Cukr
Olej
Rýže
Nálev

Právě teď máte jedinečnou šanci v lese a parcích narazit na violku vonnou. Její sytě fialové kvítky nemůžete přehlédnout. Vyznačuje se především léčivými účinky. Podporuje vylučování hlenů a odkašlávání, pomáhá při léčbě špatně se hojících ran, hemoroidů, revmatismu a působí také močopudně. A to je jen zlomek jejího tajemství. Díky pozitivním vlastnostem má mnohostranné využití. 

 

Čaj

Na jeden šálek potřebujete jednu čajovou lžičku violky, kterou přelijte vařící vodou a nechte 10 minut louhovat. Při zánětu plic se doporučuje popíjet 2–3 šálky denně vždy před jídlem. Odvar pomůže také při vypadávání, stačí jím pravidelně potírat vlasovou pokožku. Hodí se ale i jako pleťová voda na podrážděnou pokožku.

 

Cukr

Květy oddělte od kalíšků a rozmixujte je s třtinovým nebo krystalovým cukrem. Poté nechte pořádně proschnout a přesypte do uzavíratelné nádoby. S množstvím fialek to ale nepřehánějte kvůli silnému aroma. Na 100 g cukru vám bohatě postačí 1–2 lžíce okvětních lístků.

Olej

 

Pro uklidnění a hebkou pokožku, ale hlavně při úpalu je vhodný fialkový olej, který navíc příjemně voní. Na jeho přípravu budete potřebovat hrst čerstvě natrhaných fialkových květů, na které se vydejte nejlépe ráno, v době jejich největší vůně, a doma je nechte oschnout. Poté je zalijte 0,25 litru mandlového oleje a nechte 7 dní louhovat v dobře uzavřené nádobě z tmavého skla. Pak přefiltrujte přes silonovou punčochu a květy dobře vymačkejte. Hotový olej skladujte v dobře uzavřených malých lahvičkách z tmavého skla.

Kandované fialky

 

Do hrnce nalijte 150 ml vody a přidejte 2 lžíce cukru. Povařte a nechte vychladnout. Cukrovou vodou poté potřete pečicí papír a přidejte fialky květem dolů. Zbytek nenamočených květů ještě potřete pomocí mašlovačky. Poté posypte krupicovým cukrem. Kvítky opatrně otočte pinzetou a nechte na plechu schnout asi dva dny. Kandované fialky skladujte v uzavíratelné nádobě.

 

Rýže

Jeden šálek rýže zalijte 2 šálky z mléka, přidejte 10–15 čerstvě utržených květů violky vonné a duste doměkka. Můžete buď osolit, nebo osladit.

 

Sirup

Dva hrnky květů fialek spařte v jednom litru vody a nechte přes noc louhovat. Další den přeceďte nálev, přidejte 1 kg cukru a zahřívejte na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Nakonec přidejte šťávu z jednoho citronu. Místo bílého cukru můžete použít třtinový cukr, který sirupu dodá karamelovou příchuť.

 

Nálev

Jednu čajovou lžičku fialek dejte do šálku a zalijte vlažnou vodou. Doporučuje se popíjet 2x denně. Nálev můžete použít také do koupele, pokud máte špatně hojící se rány. Společně s přesličkou pak pomáhá při hemoroidech. Doporučuje se ho také vtírat do pokožky hlavy, aby vám přestaly nadměrně padat vlasy. O něco lépe pak funguje odvar, který připravíte tak, že lžíci květů necháte louhovat 10 minut v hrníčku s horkou vodou.