Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Omamné šeříky. Manuál jak je pěstovat na zahradě i ve váze

/
  • šeřík
    šeřík (iStock)
    14. května 2022 ● 06:00

    Šeříky patří k nejkrásnějším květnovým pokladům, které si pro nás příroda připravila. Mají omamnou vůni i léčivé účinky  Víte, jak se pěstují?

    Jejich vůně neodmyslitelně patří k jaru a prvním májovým dnům. Daří se jim v městských parcích, podél silnic, v zahradách jako volně rostoucím keřům nebo nízkým stromkům. Šeřík může růst jako působivý solitér, ale hodí se i jako součást pestrého živého plotu, kde dokáže vyniknout. Je skromný na vláhu, ale pro kvetení potřebuje hodně slunce. Bohaté květenství a jemná barva od bílé, nachové po tmavě fialovou šeříky přímo předurčují jako řezané květy do vázy.

  • 1.

    Krásné květy a listy

    Autor: iStock

    Náš nejčastější šeřík obecný přivezli původně do Evropy Arabové. Dnes je vyšlechtěno okolo 800 kultivarů s různobarevnými květy jednoduchými i plnými, listy zelenými i žlutě panašovanými. Často zplaňuje a šíří se v krajině, v teplejších oblastech bývá považován dokonce za invazní druh. Éterické oleje z květů se využívají v kosmetice při výrobě voňavek, po požití je však mírně jedovatý. V lidovém léčitelství se čaj z listů, květů nebo kůry užívá jen velmi opatrně na zažívací problémy nebo snížení teploty, hrozí totiž různé vedlejší účinky. Z velmi tvrdého dřeva se dají vytvářet umělecké předměty. Můžete ho zaměnit za šeřík čínský, který má menší listy i drobnější květy. Existuje i šeřík peřenolistý nebo šeřík japonský s bílými mohutnými latami jemných květů. Ty se ale výrazněji odlišují a od našeho šeříku obecného jsou dobře rozpoznatelné.

  • 2.

    Stromy a bonsaje

    Autor: iStock

    Šeříky mají rády propustnější půdu, hlinitou, ne kyselou. Jsou však poměrně tolerantní. Obvykle jim stačí běžná zahradní zemina občas obohacená hnojením v prvních letech po výsadbě. Nejvíce vláhy potřebují v době nasazení poupat a kvetení, půda by ale neměla být trvale přemokřená. Vyhovuje jim mulčování. Keř nebo nízký stromek vyroste až do výšky 7 metrů. Existují vyšlechtěné, pozdně kvetoucí odrůdy, které potěší kvetením až do června (např. šeřík Prestonové). Oblíbené jsou nízké druhy a kultivary (např. šeřík Meyerův Palibin se hodí i do skalek). Některé druhy lze i tvarovat jako bonsaje nebo pěstovat na kmínku jako malý bohatě kvetoucí stromek.

  • 3.

    Výsadba

    Autor: iStock

    Pokud jde o sazenice v kontejneru, můžete je vysazovat prakticky po celou zahradní sezonu, nejlépe ale v dubnu nebo říjnu, aby měly dost vláhy na prokořenění. Prostokořenné sazenice je třeba sázet jen na jaře či na podzim. Šeřík můžete vysadit jako solitéru třeba uprostřed trávníku nebo do sestavy dalších keřů, případně lze vytvářet živý plot. Trpasličí druhy mohou trvale růst v nádobách na zahradě nebo na terase.

  • 4.

    Kdy stříhat?

    Autor: iStock

    Aby bohatě kvetl a hezky se větvil, odstraňte květenství hned po odkvětu (červen, červenec), keř se nevyčerpá tvorbou semen. Pracujte opatrně, abyste nepoškodili mladé výhony, kde se vyvíjí budoucí pupeny květů. Těsně po odkvětu se také můžete pustit do celkového zmlazení řezem. Odstraníte starší větve a necháte mladé 1 až 2leté výhony, které tvarujete podle potřeby. Nejčastěji se množí řízkováním: během dubna odeberete mladší polodřevité výhonky s 4 až 6 pupeny, ošetříte je stimulátorem růstu a necháte zakořenit, na což stačí asi 2–3 týdny.

  • 5.

    Šeříky ve váze

    Autor: iStock

    Již naše babičky měly různé recepty na to, aby jim řezané šeříky vydržely déle čerstvé. Dřevnatý stonek hůře natahuje vodu, takže se pomáhalo třeba lehkým potlučením konce stonků, případně se do vody přidávala troška octa a cukru. K dnešním známým fíglům patří nadrcený acylpyrin do litru vody nebo již připravené sáčky, které koupíte v květinářství. Nedávejte šeříky do studené vody, vlažná více uvolní cévy rostlin, a ty pak můžou lépe nasávat vodu. Květy by měly být již alespoň částečně rozvinuty, nerozvitá poupata často již nerozkvetou.

  • 6.

    Rady odborníka

    Autor: iStock

    Hodí se šeřík do živého plotu?

    K šeříkům mám vztah již od dětství, na zahradě jsme měli dva nádherné staleté exempláře s báječně popraskaným kmenem. Šeřík těží i z toho, že kvete v nejkrásnější dobu roku a vlahý večer s kvetoucím šeříkem je rozhodně jeden z vrcholů zahradnické sezony. V prvorepublikových městských čtvrtích byl šeřík snad na každé předzahrádce, zapojit je můžete i do živých plotů, jen je nutné pamatovat, že často vyhánějí boční výhony, které je třeba nekompromisně zastřihovat, jinak hrozí jejich rozšíření do okolí. Nejlépe je rovnou přejeďte sekačkou na trávu, jakmile se objeví. Ponechat si můžete jeden až tři hlavní kmeny, po zmlazení hlubokým řezem získáte několik hlavních kmenů. Opravdovým šperkem na šeříku je housenka lišaje šeříkového. Z krásné housenky se vylíhne krásný motýl, a nepotvrzuje tak oblíbené rčení o ošklivé housence a krásném motýlu.

     

    Kam za šeříky? V Dendrologické zahradě v Průhonicích u Prahy najdete jednu z nejrozsáhlejších sbírek šeříků v Evropě. Pěstuje se zde 360 druhů a odrůd. Květen je ideální čas pro návštěvu.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním čísle najdete rady, jak sázet rajčata, recepty na grilování, nebo nahlédnete do bydlení zpěváka Matěje Rupperta. Časopis zakoupíte v každé trafice, nebo si ho můžete objednat z pohodlí vašeho domova v našem iKiosku. POŠTOVNÉ JE ZDARMA!

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy