Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

7 rostlin jako z hororu, které můžete potkat i u nás

/
  • Hledík
    Hledík (iStock)
    21. listopadu 2021 ● 05:00

    Mají potěšit oko a oblažit nos, některé rostliny ovšem působí přesný opak. Vypadají jako rekvizity ze strašidelných filmů, jako z dílny šíleného pěstitele, a ne výtvor matky přírody. Některé musíte dlouho hledat v dalekých zemích, dost z nich vás ale vyděsí i v českých luzích a hájích.

    Pořekadlo "Kdo se bojí, nesmí do lesa", není daleko od pravdy. I v našich lesích a nejen v nich, můžete potkat mnoho rostlinek, které vypadají jako vystřižené z hororu. Podívejte se na ty nejděsivější!

  • 1.

    Actaea pachypoda

    Máte pocit, že vás někdo sleduje? Na červených stoncích nenápadné rostlinky jsou desítky bílých bobulí s černou tečkou, malá očka šmírující okolí. Bylina oči panenky, jak se jí v Severní Americe říká, ovšem není vůbec tak nevinná. Jed v ní ochromí srdeční svaly a lidé umírají na zástavu.

  • 2.

    Čihovitka masová

    Z pohledu na tuto dřevokaznou houbu vám může být pěkně nevolno, připomíná totiž vyvržené orgány. Vědci ale objevili, že může být prospěšná, je v ní totiž složka antibiotik, která zpomaluje růst jednoho druhu bakterií.

  • 3.

    Hledík

    Nejsou to lebky malých bytostí, ale vyschlé semeníky hledíku. U nás z tohoto rodu najdete hledík větší. Moc vybíravý není. Skládky, rumiště, podél cest a železnic, roste prakticky kdekoliv.

  • 4.

    Kotvice

    Jako suvenýr z pekla vypadají semena vodní byliny, která se vyskytuje i u nás. Někdo vidí netopýra, jiný zase rohatou hlavu.

  • 5.

    Květnatec

    Rudá chapadla, tmavý sliz a hnilobný zápach, tato houba je jako příšera z nočních můr. Vylíhne se z kožovitého vajíčka a na puch láká hmyz. Ďáblovy prsty, jak se jí přezdívá, ale nejsou masožravé, mouchy houba používá k šíření spor. Jíst se nedoporučuje, ovšem v Asii si na jejích vajíčkách rádi pochutnají.

  • 6.

    Lošákovec palčivý

    Procházka lesem se rychle změní v šok, když uvidíte tuhle houbu. S červenými kapkami na bílém těle totiž vypadá, jako by krvácela. Neděje se jí ale nic děsivého, jen vylučuje přebytečné tekutiny. Přezdívaná ďáblův zub ale není toxická, ovšem ani jedlá.

  • 7.

    Podražec

    V rodu podražců je na 500 druhů, na salvadorensis ale nezapomene žádný pěstitel, květ totiž vypadá jako děsivá maska vidí zlého Darth Vadera z Hvězdných válek.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy