Správně uložená úroda

Jako první si najděte místo na uložení zimních zásob. Dobře větraný sklep, kde teplota neklesá pod bod mrazu, se o jablka nebo brambory postará nejlíp. Brambory k uskladnění předem přeberte, dřív spotřebujte porušené kousky. Rozdělte je do dřevěných bedýnek a ty dejte do jiné místnosti než ovoce, jinak by mohlo natáhnout jejich odér. Brambory zakryjte pytlovinou, aby byly ve tmě a netrpěly mrazem. Očištěnou kořenovou zeleninu můžete s úspěchem skladovat v bedně s pískem. Jednotlivé kousky důkladně očistěte od zeminy, nať zkraťte na délku zhruba 1 až 2 cm a pak kousky zahrabte samostatně do písku. Nať by měla zůstat volná. Během zimy zeleninu kontrolujte, pokud je ve sklepě teplo, začne nať obvykle znovu rašit. 

Postarejte se o trávník

Začátkem podzimu je třeba ošetřit trávník, kromě pravidelného sečení proveďte vertikutaci, abyste ho zbavili velkých drnů, mechu a dodali mu vzduch a vodu. Také ho můžete ještě přihnojit. 

Dopřejte péči růžím

Září je ideální doba na ošetření růží, vyplejte záhony a nakypřete půdu, přidejte do zálivky tekuté hnojivo, keře zbavte planých výhonů a listů napadených padlím a rzí, zakraťte větve a růže ošetřete postřikem. 

Připravte si záhonky

Září je ideální dobou na vysazování okrasných cibulovin, především tulipánů. Cibulky můžete do země dávat v plastových košíčcích, které je budou chránit před hraboši.

Bylinky schovejte

Venkovní bylinky, které chcete používat i během zimy, přesaďte do květináčů, za oknem se bude dařit třeba naťové petrželce, pažitce nebo bazalce. 

Sázejte stromy správně

Když chcete vysázet na zahradu stále zelené okrasné dřeviny, jehličnany nebo ovocné stromky a keře, vykopejte jámy, přidejte speciální hnojivo, prolijte je vodou a další den se pusťte do sázení. 

Připravte si semeníky

Pokud si pěstujete letničky z plodů, ostříhejte zralé suché semeníky, dejte je do papírových sáčků a označte názvem květiny. 

Pozor na chlad

Pravidelně sledujte předpověď počasí včetně nočních teplot. Choulostivější rostliny můžete přes noc přikrýt netkanou textilií.