Mulčování je všestranně výhodné. Používá se rozprostřením materiálů, jako jsou tráva, sláma, kůra, kameny, štěpka nebo mulčovací textilie, na povrch půdy. Mulč ve své organické formě napodobuje přirozený pokryv půdy v přírodě. Půda je totiž živý organismus, kterému nesvědčí holý povrch. Tam, kde se přirozeně rozkládají rostlinné zbytky, vzniká cenný a pro rostliny nepostradatelný humus. Půda je také lépe chráněna před erozí a má dobré mikroklima. Mulčování vrstvou kamínků a dalších nerozložitelných materiálů s sebou sice nenese tolik zahradních benefitů, ale jejich využití má v mnoha případech také své opodstatnění.

Autor: iStock

Úspora vody

Mulčování snižuje spotřebu vody na zavlažování, protože se lépe udržuje půdní vlhkost a vrstva mulče brání nadměrnému vypařování vody z povrchu. Také není třeba pracné okopávání a pletí, o to se postarají žížaly. Půdu dostatečně provzdušní a v organickém mulči se jim daří. Zvolený mulč může sloužit také jako dekorační prvek na okrasných záhonech s květinami a keři nebo k nastlání kolem stromů. Kůru, štěpku a kamínky využijete také jako dočasný povrch pěšin.

Bojujeme s plevelem

Autor: iStock

S mulčováním je možné začít kdykoli, obvykle je ale nejvýhodnější začít při výsadbě rostlin a dále pokračovat průběžně. Půdu je třeba před mulčováním důkladně zvlhčit, menší plevel nemusíte odstraňovat. Pamatujte na dostatečnou vrstvu – k trvalkám cca 8 cm, ke stromům a keřům 10 až 15 cm. Může mít i vyvýšený okraj, aby voda lépe stékala k rostlinám. Často se na záhon před mulčováním pokládá černá geotextilie pro úplné zamezení růstu plevelů. Potom ale samozřejmě nelze v případě organických mulčů čekat přínos pro obohacení půdy.

Vybíráme kůru

Drcená kupovaná mulčovací kůra většinou obsahuje směs smrkové a borové kůry v různých velikostech. Sehnat můžete i piniovou nebo modřínovou. Není vhodná na pokrytí běžných zeleninových nebo trvalkových záhonů, protože okyseluje půdu, zvláště pokud pochází z jehličnanů. Hodí se ale naopak pro rododendrony, vřes, případně keře s menšími plody nebo k posypání cestiček a větších ploch. Obsažené pryskyřice a fenoly sice omezují růst plevele, ale i žádoucích rostlin, navíc kůra může obsahovat i pesticidy. Kůru je potřeba průběžně dosypávat, množství ubývá tlením. Někdy může přenášet do půdy i houbové choroby.

Článek vyšel v časopise Blesk Hobby.  Zakoupíte ho v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE