Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak se v zimě starat o pokojovky, aby vydržely do jara? Musíte ohlídat tyto důležité věci!

/
  • (iStock)
    9. prosince 2023 ● 06:00

    Také vám každou zimu uhyne většina rostlin, které doma máte? Zřejmě někde děláte chybu. Naučte se o své pokojové květiny správně pečovat. A uvidíte, že přečkají bez úhony.

    Rostliny jsou v zimě vysílené, a tudíž zranitelnější. K jejich dobrému růstu jsou důležité tři základní věci – vhodná teplota, dostatek světla a přiměřená zálivka. Jak na to? Čtěte dál, poradíme vám...

     

    Autor: iStock

    Nároky pokojových rostlin na teplotu vycházejí z prostředí jejich původních domovů. Zatímco v létě odpovídá teplota v bytě podmínkám, na něž je většina pokojových rostlin zvyklá ze své vlasti, v zimě mají mnohé s teplotou a vlhkostí vzduchu v interiéru problémy. Potřebují totiž nepoměrně chladnější prostředí, než nabízí vytopený obývák. Podle nároků na zimní teplotu se pokojovky dělí do tří skupin. První tvoří studenodomé rostliny, které vyžadují 3 až 10 °C. Nevytápěný prostor s dostatkem světla ocení např. většina kaktusů. Rostliny do poloteplých místností jsou původem subtropické a uvítají 8 až 15 °C a teplodomé druhy z tropických oblastí 18 až 25 °C. V obytných místnostech je ale teplota negativně ovlivňována nedostatkem světla, vlhkosti v ovzduší a malým prouděním vzduchu. Proto je potřeba podle tepla a světla usměrňovat zálivku a větrání. Mnohým studenodomým pokojovkám se tak docela dobře daří i v poloteplých pokojích, mají-li zajištěnou dostatečnou vlhkost vzduchu.

    Extra tip:

    • Ústřední topení nedělá pokojovým rostlinám dobře. Je proto potřeba pravidelně větrat, ale jen v horní části oken, protože rostlinám nesvědčí ani průvan a výkyvy teplot.
    • Vhodným místem pro rostliny je stojan kousek od okna – chladný vzduch od okenních skel s nimi nebude v přímém kontaktu, ale mírně je ochladí.

     

  • 1.

    Dostatek světla

     

    Autor: iStock
    Rostliny ze subtropů vyžadují hodně světla zejména při vegetačním období. Jedná se například o kamélii, fuchsii, oleandr, citrusy, fíkus, myrtu nebo vavřín. V zimě potřebují osvětlení odpovídající teplotě – čím nižší je teplota, tím nižší může být intenzita světla. I tady ale existují rozdíly. Zatímco opadavým rostlinám postačí malá míra osvětlení, stálezelené rostliny, v jejichž listech stále probíhá fotosyntéza, musí být umístěny na světle. Pro rostliny pocházející z tropů platí stejné pravidlo o intenzitě světla a teplotě. Záleží ale i na způsobu růstu v jejich domovině. Rostliny s okrasným listem pocházející z podrostu pralesů si vystačí se slabou intenzitou světla, například jde o kapradiny, zelenec, scindapsus, filodendron, tchynin jazyk, diefenbachie nebo lopatkovec. Naopak pokojovky ozdobené květy, třeba ibišky, vyžadují mnohem více světla. V zimě proto platí, že rostliny s jednoduchým olistěním jsou na světlo méně náročné než druhy s barevnými a tvarovanými listy a že nejvíce světla potřebují rostliny kvetoucí. Pro bujnou zeleň uprostřed zimy je tudíž nutné rostliny přisvětlovat speciálními zářivkami.

     

    Extra tip:

    • Rostliny se snažte umístit co nejblíže k oknu, ideálně orientovanému na jih. V předjaří dejte pozor na možné popálení listů.
    • Zejména rostliny s tuhými listy, jako například citrusy, jednou za 14 dní osprchujte vlažnou vodou. Zbavíte je tak prachu, který brání v přístupu světla.
    • Před nástupem mrazů zajistěte očistu i samotným oknům.
    • Jsou-li mezi rostlinami a oknem záclony, závěsy nebo žaluzie, nezatahujte je.

     

  • 2.

    Vhodná teplota

    Autor: iStock

    Zalévání je důležité pro růst a kvetení. V zimních měsících ale rostliny méně rostou, a proto potřebují mnohem méně vody. Omezit zálivku je důležité zejména na chladném místě, naopak ve vytápěných místnostech je potřeba zalévat více. Je ovšem třeba vycházet z různých nároků rostlin na zálivku – některé, například kaktusy, potřebují vody velice málo, jiné, třeba šáchor, se bez ní neobejdou. Obecně ale platí, že by substrát před zálivkou měl být proschlý a rostliny se nesmějí přelévat. Hodinu po zalití je proto potřeba vodu z podmisky vylít. Kořeny rostliny stojící trvale ve vodě nemají přístup ke kyslíku, uhnívají a odumírají. Nutné je naopak zvýšené zvlhčování vzduchu – vzdušná vlhkost by měla být min. 60 %. K zalévání i rosení poslouží nejlépe odstátá voda pokojové teploty.

     

    Extra tip:

    • Hodně suchý vzduch v interiéru lze rostlinám zvlhčit rozmístěním misek s vodou mezi květináče, položením mokrých ručníků na radiátory nebo postavením květináčů na keramzit částečně ponořený do vody.
    • Rostlinám s velkými listy prospěje otření prachu nebo jejich rosení vodou z rozprašovače.

     

  • 3.

    Přiměřená zálivka

    Autor: iStock

    Rostliny v zimním období téměř nepotřebují živiny. Vypustit je potřeba zejména dusík, který podporuje růst. V zimě se proto doporučuje nehnojit je do doby, než se dny začnou opět prodlužovat.

     

  • 4.

    Minimum hnojiva

    Autor: iStock

    Často se mluví o tom, že rostliny v zimě spí. Není to však pravda, jedná se jen o zpomalený růst vlivem klimatu. U většiny pokojovek začíná vegetační klid na podzim a trvá zhruba do poloviny února. Způsobuje ho úbytek denního světla i venkovního tepla nebo chladnější místnost v době, kdy se ještě netopí. Rostliny reagují zpomalením životního cyklu, z čehož plyne, že jim postačí mnohem menší zálivka než dosud. Neměly by být vystaveny ani výraznějším teplotním výkyvům. Vegetační klid neprobíhá ale u všech rostlin stejně.

    Rostliny kvetoucí brzy zjara, např. klívie, vyžadují pravidelnou zálivku, aby zůstaly ve vegetační fázi. Mají totiž dužnaté kořeny na rozdíl třeba od amarylis, jejíž cibule je možné ponechat několik měsíců bez vláhy. V přírodě může běžný vegetační klid nastat i během sezony. Loňské dlouhotrvající letní sucho vnímala řada rostlin jako vegetační odpočinek a za příznivějšího podzimního počasí nečekaně vykvetla. Toho se využívá v květinářství při uměle vyvolaném kvetení některých prodávaných květin. Včasné omezení zálivky následované zvýšenou teplotou a vlhkem podnítí jejich růst.

Články odjinud

Dnešní horoskopy