Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zařiďte si obývák ve venkovském stylu. 8 jednoduchých kroků, jak na to

/
  • Obýváku ve stylu severského venkova sluší bílý nábytek a pastelové textilie.
    Obýváku ve stylu severského venkova sluší bílý nábytek a pastelové textilie. (Möbelix)
    22. července 2023 ● 06:00

    Venkovský styl je oblíbeným laděním nejen interiérů chat a chalup. Mnoho lidí si ho rádo dopřeje i v rodinné novostavbě, či dokonce městském bytě. Aby ne... Je velmi útulný a vyvolává nostalgii po starých časech. Dopřejte si ho i vy!

    Venkovský styl je velmi oblíbený nejen v Česku, ale také v sousedním Německu či na Slovensku. Může mít hned několik podob. Buď vychází z lokální venkovské tradice, nebo se inspiruje v zahraniční. V prvním případě tak jde o nábytek z masivu v přírodním vzhledu, textilní doplňky se zpravidla ladí do červené, zelené, béžové či hnědé.

     

    Modernějším dojmem pak působí interiéry inspirované anglickým či skandinávským venkovem. Dřevěný nábytek je často laděn také do bílé, šedé či pastelových barev. Stejně tak textilie. Velmi oblíbený je také styl francouzské Provence, který charakterizují bílý či krémový nábytek v kombinaci s přírodním masivem, motiv levandule a nejčastěji fialové či šalvějové doplňky. Toužíte po obýváku ve venkovském stylu? Pro dokonalý dojem je třeba pečlivě zvážit toto:

  • 1.

    Pohovka

    Autor: IKEA

    Pro venkovské bydlení jsou typické čalouněné pohovky, většinou s dřevěnými nohami. Ve Skandinávii mívají podobu pohodlných souprav s dlouhou textilní sukní, může být i nařasená. Nejčastěji bývá béžová, ale může být i šedá, krémová nebo s květinovým motivem. V každém případě by měla být prostorná a pohodlná.

     

  • 2.

    Konferenční stolek

    Autor: Finn

    V tomto případě zapomeňte na aktuální trendy, kdy se používají různé odkládací stolky. Pro venkovský styl je typický poctivý klasický konferenční stolek z masivu. Pokud máte slabost pro vintage kousky, můžete ho nahradit starou truhlou či lodním kufrem. Úplně mimo nebude ani vlastnoručně vyrobený stolek z palet. Nezapomeňte paletu důkladně přebrousit a opatřit barevným nátěrem, který bude ladit se zbytkem vybavení.

     

  • 3.

    Křesílko

    Autor: IKEA

    Velký pohodlný ušák je klasika. Může svým potahem souznít s pohovkou, nebo s ní být naopak v kontrastu. Jednoduchou béžovou sedací soupravu rozzáří křeslo s květinovým motivem, a naopak. Vedle nešlápnete ani s dřevěným houpacím křeslem. Čím více patiny, tím lépe. Pokud se chcete přiblížit spíše zmiňované Provenci, sáhněte po proutěném křesílku. V každém případě křeslo doplňte rustikální stojací nebo nástěnnou lampičkou.

     

  • 4.

    Kredence a vitríny

    Autor: Möbelix

    Ve venkovském obýváku klasickou obývákovou stěnu nenajdete. Pracuje se zde spíše s různými komodami, volně stojícími knihovnami a kousky připomínajícími staré kredence (obzvláště tehdy, je-li obývák spojen s jídelnou). K dostání jsou dnes i TV stolky v autentickém stylu, kterými můžete celou sestavu doplnit, pokud v obýváku chcete televizor.

  • 5.

    Autentické osvětlení

    Autor: IKEA

    Pro obýváky ve venkovském stylu se hodí kovové či keramické retro lampy, svítidla s proutěnými stínítky nebo v případě obydlí vášnivého myslivce či ve staré hájence lustry z paroží.

    Autor: Cellbes

    Pro doplnění můžete použít stolní lampičky s textilními stínidly zdobenými opět květinovým motivem nebo třeba řasením. Dokonalý dojem váš obývák získá, pokud si vyberete lampičky ve vzhledu petrolejky.

     

  • 6.

    Textilní doplňky

    Autor: Cellbes

    Jako vždy, i zde tkví hlavní kouzlo v textilu. Ve venkovském stylu ho můžete mít opravdu hodně. Nejen koberečky, plédy a dekorační polštářky, ale také závěsy, sedáky či sukně na židlích, krátké záclonky, ubrusy a na odiv vystavené zástěry. Co se týče motivů, můžete použít jednobarevné ve výše uvedené barevnosti nebo nejrůznější rostlinné motivy, případně tradiční proužky či kostku.

     

  • 7.

    Doplňky a dekorace

    Autor: Green Gate

    Venkovské interiéry zpravidla zdobí předměty z tradičních materiálů, jako jsou dřevo či proutí, keramika, případně kov. Nejrůznější sošky, vázy a džbány, ale také praktické předměty, které se dříve běžně používaly ke každodenním činnostem: staré žehličky, váhy či mlýnky, košíky a další náčiní. Zapomínat byste neměli ani na obrazy, ty do venkovského interiéru patří, nejlépe s vyřezávaným dřevěným rámem. A pověsíte-li na stěnu starožitné pendlovky, výsledek nebude mít chybu.

     

  • 8.

    Krb nebo kamna

    Autor: Jøtul

    Co by to bylo za venkovský obývák, kde se netopí dřevem? Ať už zvolíte postavený krb nebo hotová kamna, plápolání ohně a praskání polínek vykouzlí tu pravou venkovskou atmosféru. Ke kamnům patří také proutěný koš na dřevo. Poblíž postavte už zmíněný ušák, přidejte ladící podnožku či taburet, usaďte se a užívejte si vzácné chvíle klidu.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy