Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dejte tmě sbohem! 4 tipy, jak si prozářit v zimě domácnost

/
  • (iStock)
    25. ledna 2022 ● 06:00

    Šero a tma nepůsobí dobře ani na naše oči, ani na psychiku. A protože právě teď máme denního světla nedostatek, pojďte se s námi podívat, jak nejlépe přinést světlo do interiéru.

  • 1.

    Základní vrstva

    Autor: Glami

    Odborníci mluví hned o několika vrstvách osvětlení. Tou základní je centrální stropní svítidlo, tedy klasický lustr, bez kterého si žádnou místnost neumíme představit. Avšak i ten může mít mnoho podob. Stropní svítidla známe buď přisazená, nebo závěsná – moderní je kombinace více lustrů zavěšených vedle sebe. A pokud do nich použijete chytré žárovky, bude snadné měnit intenzitu světla podle denní doby či nálady.

  • 2.

    Náladovky

    Autor: kare-design.cz

    Jistě jste si všimli, že světlo umí kouzlit. Proto při jeho výběru nejde jen o to, abyste lépe viděli, ale také o nastavení atmosféry. To mají za úkol náladová světla. Je jedno, zda půjde o stojací či stolní lampu, důležité je, aby měla tlumené (mírné) světlo, nikdy ne jasně zářivé a spíš teplejší barvy. Ke kouzlení dopomohou i různé typy stínidel, krásnou hru světel a stínů vám večer doma rozehrají třeba z ratanu. Navíc se při výběru atmosférických lamp můžete odvázat i v designu a pořídit si světelnou sochu, která interiéru sluší i nerozsvícená.

  • 3.

    Do ložnice

    Autor: Sconto

    Do ložnice a míst určených k relaxaci odborníci doporučují volit tlumenější osvětlení v teplých bílých odstínech, které je pro lidské oko přirozenější a při večerním čtení se oči tak brzy neunaví. Pokud jste čtenáři, rozhodně si k posteli pořiďte lampu s nastavitelným směrem světla už proto, abyste neoslňovali partnera. A nezapomeňte – množství světla, které máte kolem sebe, první hodinu po probuzení, výrazně ovlivní, jak nastartujete den.

  • 4.

    Jako ze slunce

    Autor: dekolamp.cz

    Barvu světla vyjadřují stupně kelvina. Čím méně stupňů kelvina, tím teplejší světlo. Klasická žárovka má 2700 stupňů a její barvu označujeme jako teplou bílou. Pokud ale chcete docílit přirozeného denního světla, které se hodí hlavně do kuchyně, chodby či pracovny, sáhněte spíš po žárovkách od 4000 do 6000 K.

     

    Celý článek včetně rady odborníka naleznete v aktuálním vydání časopisu Blesk Bydlení. Zakoupit ho můžete v každé trafice nebo si ho objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

    Video
    Video se připravuje ...

    Ochutnávka z časopisu Blesk Bydlení 02/2022. Videohub

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy