Opravdu úchvatné výhledy – to je to první, co můžete při návštěvě moderně zařízeného 2+kk obdivovat. Otevírají se přes francouzská okna od podlahy ke stropu, okna vedou ven z obou místností a lze z nich vstoupit na malý, ale prakticky zařízený balkon. Ostatně právě výhled na řeku také nejvíc ovlivnil designérku Moniku White, když navrhovala do tohoto bytu zařízení.

„K návrhu jsem přistupovala tak, aby byl exteriér součástí interiéru. Ovlivnilo mě to ve výběru barev, interiér je nasměrovaný ven, scenerie je zde nejdůležitější. Většinu nábytku proto tvoří lehké věci, které nepřekážejí ve výhledu a které lze snadno přemisťovat. Řeku díky tomu můžete sledovat z různých úhlů, v různých momentech dne,“ ukazuje designérka.

Majitel, který si nemovitost pořídil ke krátkodobým pronájmům, je z Velké Británie a zajímá se o interiérový design a trendy v hotelovém průmyslu. Jeho hlavním přáním bylo, aby byt odpovídal životnímu standardu ve světových metropolích. „Nejdůležitější pro klienta byla funkčnost a také to, aby interiér na první pohled zaujal na fotografiích,“ vysvětluje Monika White.

„Pro mě to byl zábavný projekt, protože sama hodně cestuji a též hojně využívám služeb Airbnb. Dost často jsem ubytovaná ve velmi hezkých interiérech, které však nejsou funkční. Pak řeším, kam si dát třeba ručník nebo necesér, někdy se do manželské postele ani nevejdou dva lidé atd. Všechny poznatky ze svých cest – pozitivní i negativní – jsem tedy v tomto interiéru zhodnotila,“ dodává.

Když přišla designérka do bytu, byly tu hotové podlahy a koupelna. Naopak kuchyň byla jejím úkolem a měnila také elektřinu a výmalbu. „Původní osvětlení totiž nebylo dobře připravené z hlediska funkčnosti. Mohli jsme ho naštěstí předělat díky sádrokartonovým stropům. V hlavním velkém prostoru je nyní řada různých možností nasvícení pomocí stmívače, který pomůže zvolit rozdílnou atmosféru. Svítidla jsem použila v několika stylech – technická, ale i designová od firmy Lucis a v neposlední řadě stínidla z přírodních materiálů od značky Ay illuminate, abych zachovala přírodní duch prostoru,“ ukazuje nám Monika White.

Součástí hlavní obytné místnosti je poměrně velká, plně vybavená kuchyňská linka v neutrální barevnosti. Šedá a bílá dvířka skříněk doplňuje bílá pracovní plocha, jež přechází v barový stůl, který opticky odděluje kuchyňský kout od obývacího prostoru. Ač jde o nájemní bydlení, nechybí tu ani dostatek úložných prostor. „Vybavení bytu muselo být praktické, proto jsme nechali zhotovit vestavěné skříně na míru. Ty jsme umístili dokonce i na toaletu, aby byl skutečně využit každý kout,“ vysvětluje designérka.

Zároveň prý bylo třeba počítat s tím, že v bytě mohou přespávat až dvě dvojice. Proto je tu velmi pohodlná rozkládací pohovka a k baru se vejdou čtyři osoby. „Pokud by však šlo o trvalé bydlení v této velikosti, myslím, že by majitelé potřebovali spíš pracovní místo, které bych pravděpodobně vytvořila na úkor rozkládací pohovky. Tu bych pak nahradila lehčí variantou.“

Ptáme se designérky, jak moc se liší navrhování nájemního bydlení od toho, když pracuje pro klienty, kteří v daném prostoru budou bydlet nastálo. „Je to svým způsobem jednodušší. Pokud splníte základní požadavky na funkčnost a styl, jste pak jako designér daleko svobodnější. U soukromých interiérů klientům pochopitelně záleží na každém detailu. V případě hotelů nebo krátkodobých pronájmů si však mohu dovolit hravý, výrazný interiér,“ odpovídá nám Monika White.

Bezproblémová a zábavná byla prý v tomto případě i realizace jejích návrhů. „Dělala se skvěle, protože prostory jsou krásné díky své poloze. Já sama bych v tomto bytě ráda strávila nějaký čas,“ uzavírá designérka naši návštěvu a my se ještě naposledy můžeme pokochat nádherným výhledem na řeku.

MONIKA WHITE, designérka a majitelka obchodů Le Patio

Vystudovaná právnička a bývalá diplomatka, od roku 2004 majitelka obchodů Le Patio. Interiérovému designu a architektonickým projektům se věnuje od roku 2011. Ráda pracuje s přírodními materiály, které propojuje s moderním designem a kosmopolitním cítěním. Má za sebou projekty pro privátní klientelu i developery nejen u nás, ale též např. na Zanzibaru či Ibize. Momentálně pracuje na projektu rekonstrukce kulturního centra Lovoš v Lovosicích.

Fotogalerie
13 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulka magazínu Blesk Bydlení na prosinec 2020
Autor: archiv Blesk Bydlení